Hét hónap alatt 819 embert ölt meg a Rio de Janeiro-i rendõrség

Egy felmérés szerint 2008 elsõ hét hónapjában 819 személy haláláért volt felelõs a Rio de Janeiro-i rendõrség, amelyet módszerei miatt sok bírálat ér.


A riói rendõrök a feltételezett bûnözõkkel való összecsapásokban naponta csaknem négy (statisztikai átlagban napi  3,84) emberrel végeztek július végéig - tájékoztatott a tartományi  Közbiztonsági Intézet. A rendõrök által megölt személyek száma  tavaly 775 volt ugyanebben az idõszakban.


A riói rendõrség módszereit élesen bírálta az ENSZ és az Amnesty  International is. Az ENSZ szeptemberben közzétett jelentése szerint  a rendõrség "gátlástalan, sommás kivégzéseket" rendez - sok esetben  büntetlenül. Az Amnesty International  legutóbbi jelentése úgy  fogalmazott, hogy a rendõrök sok esetben lõfegyvert használnak  civilek ellen, "megkülönböztetés nélkül gyilkolnak", és  megfélemlítik a város szegénynegyedeinek lakosságát.

A kritikák ellenére Rio kormányzója fenntartotta álláspontját,  hogy szükség van az erõ elszánt alkalmazására a bûnözõkkel szemben.  "Aki azt hiszi, hogy pusztán szavakkal megfékezheti a lõfegyverekkel  és gránátokkal felfegyverzett banditákat, az téved" - válaszolt  Sergio Cabral az ENSZ-jelentésre.
A kormányzó módszerei nyomán az év elsõ hónapjában 9,6  százalékkal csökkent a gyilkosságok száma a hétmillió lakosú  nagyvárosban. Július végéig "csak" 3.272 áldozatuk volt - ez volt a  legkisebb szám 1991 óta, amióta statisztika készül errõl.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.