Hét tonna pirotechnika koronázza az ünnepet

Reggeltől estig tartanak csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából szervezett rendezvények. A legtöbb látogatót idén is a hagyományos programokra – a tisztavatásra, a körmenetre és a tűzijátékra –várják.

Az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat idén is hagyományosan az állami zászló felvonásával és a tisztavatással kezdődik a Kossuth téren. Tíz órától délután hatig parlamenti nyílt napot tartanak, így mindenki ingyenesen tekintheti meg az Országgyűlés épületét. Az utolsó csoport délután ötkor indul.

Ugyancsak tíz órakor kezdődik a Mesterségek Ünnepe a budai Várban. Ennek kiemelt témája idén a pásztorművészet: mesterek mutatják be az ősi foglalkozáshoz kötődő használati tárgyak, például a szűr, a guba a pásztorkalap készítésének tudományát.

Szintén tízkor indulnak a családi programok és a koncertek a Várkert Bazárnál. Elsőként felvágják Magyarország tortáját, amit idén Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotott meg. A pannonhalmi sárgabarackpálinkás karamelltorta a zamatos magyar sárgabarack, a mandula, a csokoládé és a karamell különleges variációjával alkot harmonikus ízkombinációt.

Csütörtökön délután fél háromkor aratómenet indul a budai Szent György tértől a Szent István-szoborig. Az idei esztendő Szent István-napi kenyere a kovászos-tönkölyös kenyér. A Szent István-bazilikában ötkor kezdődik az ünnepi szentmise –amit Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek celebrál –, majd azt követi a Szent Jobb-körmenet.

Este kilenckor kezdődik a tűzijáték. A látványt több mint háromezer bomba, csaknem 1400 római gyertya és kétszáz bombettatelep biztosítja majd. Ehhez egy hét alatt 40 ember közreműködésével hét tonna pirotechnikai terméket és 30 kilométer elektromos kábelt telepítettek a szakemberek. Az augusztus 20-i fővárosi programok miatt számos helyen kell útlezárásra számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.