Hét embert öltek meg bikák az idei nyári fesztiválokon

Július eleje óta hét embert ökleltek fel bikák a Spanyolország-szerte tartott ünnepeken. Közülük négyen az elmúlt hétvégén haltak meg.

Az áldozatok között volt egy 36 éves városi tanácsnok, akit Madridtól északra, Valladolidhoz közeli Penafielben ölt meg az állat. Egy 18 éves férfit a hasán sebesített meg halálosan a bika Lerinben. A többiek Valencia, Murcia, Toledo, Castellon és Alicante ünnepségein szenvedtek halálos balesetet.

Futót ugranak át a bikák Pamplonában - ő megúszta
Futót ugranak át a bikák Pamplonában - ő megúszta
Susana Vera / Reuters

A halálesetek utcai bikafuttatásokon, és nem bikaviadalokon történtek. Ez a szám kiugróan magasnak számít egy ilyen rövid időszakra. 

A tavalyi évben több mint 7200 bikát öltek meg a bikaviadorok Spanyolországban – számolt be az El Diario portál. Az országban még mindig közel 2000 bikaviadalt tartanak évente, bár számuk csökken. 2010-ben Katalóniában, a spanyol régiók közül másodikként – a Kanári-szigetek után – betiltották ezt a hagyományt.  

Ellenzői szerint a bikaviadal barbár szokás, Spanyolországban azonban sok rajongója van, köztük Mariano Rajoy miniszterelnök. Egy 2013-ban elfogadott törvény értelmében a bikaviadal a nemzeti kulturális örökség részeként védelem alá esik. a jogszabály szerint az állam feladata, hogy "megőrizze és támogassa".

Juan Medina, az Extremadura Egyetem spanyol közgazdaságtan-tanára szerint a bikaviadalok 2013-ban 282,4 millió euró bevételt generáltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.