Herpesz vírussal a rák ellen

Egy genetikailag módosított herpeszvírus lehet a megoldás a fej-nyaki rákos megbetegedések gyógyítására - írja a BBC Mundo.

Egy londoni kórház 17 betegen alkalmazta a technikát és arra a következtetésre jutott, hogy a kemo és sugárterápia mellett a herpesz vírus segített a tumorok megsemmisítésében a betegek többségénél (14 esetben).

A vírus belülről roncsolja, majd megöli a rákos sejteket, de genetikai módosított verziója nem fertőzi meg az egészségeseket. Mindemellett elősegíti egy protein működését, amely reaktiválja a beteg immunrendszerét és egy másik protein előállítását segíti amely a testet a többi rosszindulatú sejtek felismerésére ösztönzi.

A fej-nyaki daganatos megbetegedések alatt a gége, nyelv, száj, szájüreg kóros elváltozásait értik. Minden évben 650 ezer embert érint, amelynek több, mint fele bele is hal a kórba. Kevin Harrington a londoni Rákkutató Intézet orvosa szerint ez a kezelés a betegség kezdeti stádiumában hatásos. A tudósok szerint a módszer teljesen biztonságos és folyamatban van más rákos megbetegedéskre való használata (mint a bőrrák), év végéig pedig több páciensen való "tesztelése".

"Természetesen ez egy kis minta, így az adatokat egyelőre fenntartásokkal kell kezelni"- tette hozzá Harrington.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.