Házkutatás a Bitcoin feltételezett alapítójánál

Sydney-i házát és irodáját is átkutatták annak a férfinak, akiről néhány honlap azt állította, ő a virtuális fizetőeszköz feltalálója.

Craig Steven Wrightot a Wired és a Gizmodo nevezte meg, mint a Bitcoin kitalálóját. Azt rebesgetik, hogy az online valuta feltalálójának egymillió Bitcoinja van, ami a jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából 400 millió dollárt érhet.

A rendőrség állítólag adóval kapcsolatos problémák miatt kutatta át Wright birtokát. A razziát mindössze néhány órával az után tartották, hogy a Wired és Gizmodo közzétette gyanúját, hogy a titokzatos Satoshi Nakamoto, a Bitcoin alapító álneve valójában Wrightot takarja.

A nyomozásukat kiszivárgott e-mailek, dokumentumok és web archívumok alapján folytatták. Az anyagok közt volt például egy megbeszélés tervezete, amelyen a negyvennégy éves üzletember az ausztrál adóhatósággal találkozott.

Wright a beszámolók szerint így kommentálta az esetet: "2009 óta mindent elkövetek, hogy ne derüljön ki, én állok a Bitcoin mögött. Mire vége ennek a hercehurcának, szerintem a fél világ tudni fogja."

A sajtó és a Bitcoin megszállottjai régóta próbálták kideríteni, ki találta ki az online valutát. Tavaly a Newsweek azt állította, hogy Satoshi Nakamoto valójában egy 64 éves, Los Angeles közelében élő japán-amerikai illető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.