Házkutatás az Omninvestnél

Házkutatást tartott a Vám és Pénzügyőrség az Omninvest Oltóanyag Kft. székhelyén. A pénzügyőrök több kötetnyi, köztük a H1N1 oltóanyag kifejlesztésével és a gyártással kapcsolatos dokumentumot foglaltak le a cég székhelyén.

Az MTV híradójának információi szerint a pénzügyőrök jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás miatt nyomoznak a cégnél. A vámosok szerint az Omninvest nem számolt el azzal a kétmilliárd forint állami támogatással, amit a vakcina kifejlesztésére kapott, az adóbevallásában pedig valótlan adatokat tüntetett fel - hangzott el a híradóban.

"A pénzügyőrök azt is feltárták, hogy az Omninvest 2006 és 2009 között fiktív számlák felhasználásával és szabálytalan értékcsökkenés-elszámolással több mint 730 millió forint jogtalan haszonhoz jutott" - tették hozzá.

A kft. tulajdonosa idén júliusig egy Cipruson bejegyzett cég volt. Az Omninvest a tisztázatlan tulajdonosi háttér ellenére is éveken keresztül milliárdos megrendeléseket kapott az államtól, legutóbb a H1N1 elleni oltóanyag kifejlesztésére. A szerződéseket titkosították - hangzott el a híradóban.

Sipos Jenő a VPOP szóvivője az MTV-nek nyilatkozva elmondta: "Az érintett cég vonatkozásában a Vám és Pénzügyőrség nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás bűncselekmény gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen, jelenleg az adatgyűjtés van folyamatban."

A híradóban elhangzottak szerint a csatorna az Omninvest Kft. vezetőit is kereste, "de azt mondták, hogy amíg tart az eljárás, nem kívánnak megszólalni az ügyben".

A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, "lehetséges ugyanis, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével" - közölte akkor a tárca, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben.

Papcsák Ferenc, kormánybiztos július végén jelentette be, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) az államnak az Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseit is vizsgálja. Erre a cég annyit reagált, hogy "az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.