Hazatért a Németországban megerőszakolt miskolci nő

Egyelőre nem sikerült kapcsolatba lépni azzal a nővel, akit a gyanú szerint három eritreai férfi a hét végén megerőszakolt a türingiai Mühlhausenben - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke pénteken a közmédiának.

A sajtófőnök felidézte: a jelenlegi információk alapján az tudható, hogy a magyar áldozat nem kért konzuli védelmet, a német rendőrség nem értesítette a berlini magyar nagykövetséget az esetről - ami nem is kötelessége, csak ha az áldozat kéri -, továbbá Szijjártó Péter tárcavezető tudomást szerezve a történtekről utasította a nagykövetet, hogy lépjen kapcsolatba az illetékes rendőrséggel.

Menczer Tamás közölte: a nagykövet csütörtök délután felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, ahonnan a válasz a késő esti órákban érkezett meg, de az e-mailben érdemi információk nem voltak. Ezért a nagykövet péntek reggel írásban fordult tájékoztatásért a türingiai tartományi belügyminiszterhez, valamint tájékoztatást kért a nagykövetség az illetékes ügyészségtől is - mondta. Hozzátette: jelenleg a választ várják ezekre a megkeresésekre.

A sajtófőnök arról is beszélt, hogy az eljárás során az áldozatnak tolmácsot biztosítottak, vagyis az anyanyelv használatának lehetősége adott volt. Ugyanakkor azt nem tudni, hogy az eljárásban felhívták-e a figyelmét arra, hogy konzuli segítséget kérhet a magyar nagykövetségtől, mert ez kötelessége a német rendőrségnek - közölte.

Menczer Tamás arról is beszélt, hogy hivatalosan nem megerősített információk szerint feltehetően egy miskolci nő az áldozat, aki már hazatért Magyarországra; takarítónőként dolgozott Németországban, Mülhausenben a barátját látogatta meg.

Kétféle módon léphetnek kapcsolatba az áldozattal, hogy segítsenek neki, ha erre igény tart: vagy ő kér konzuli védelmet és a nagykövetséghez fordul, vagy pedig a nagykövetség jelzi a német hatóságoknak, hogy szeretne segítséget nyújtani, és ebben az esetben a rendőrségi eljárás az, hogy a személyes adatokat nem adják ki, de felveszik a kapcsolatot az áldozattal és jelzik neki, hogy a magyar nagykövetséghez fordulhat konzuli védelemért. A tájékoztatás szerint ezt megkísérelte a német rendőrség, azonban eddig azt közölték, hogy nem érték el telefonon az áldozatot - fűzte hozzá Menczer Tamás.

Harko Krieg, a nyomozást vezető ügyész pénteken úgy nyilatkozott, hogy rövidesen lezárják a nyomozást és már szeptemberben vádat emelhetnek a feltételezett elkövetők ellen. Az áldozat egy 26 éves miskolci nő, akit a hatóságok alapos gyanúja szerint három eritreai menedékkérő erőszakolt meg. A bűncselekmény a mühlhauseni pályaudvar közelében történt augusztus 27-én kora reggel, egy szabadtéri fesztivál után - közölte az ügyész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.