Havazás: kritikus a közlekedési helyzet

Egyre kritikusabbak az útviszonyok az erős havazás miatt Nyugat-Magyarországon, ahol már a vonatok is késnek. Éjszaka tovább romlottak a közlekedés feltételei Vas megyében, ahol változatlanul erős az észak-északnyugati szél. Péntek éjjelig az ország nyugati részében komoly gondot okozhatnak az erős hófúvások, máshol ónos eső is eshet. Erős a havazás Komárom-Esztergom megyében, a Győr-Moson-Sopron megyei Páli és Edve közötti pedig már járhatatlan az út, a településeket azonban kerülő úton még meg lehet közelíteni.

Dávidházy Róbert, a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese elmondta: Vas megyében a főutak mindenütt havasak, nehezen ugyan de járhatóak, a mellékutak viszont síkosak és ezeken több útszakasz továbbra is járhatatlan. Nem lehet közlekedni, ezért lezárták a Karakó-Jánosháza, a Mersevát-Kemenesszentmárton közötti utat, valamint a Nemeskocs felé vezető bekötőutat. Felszabadult viszont a Söpte-Salköveskút közötti alsórendű út, illetve megtisztították a 86-os számú főutat Szelesténél, de azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a kamionok fel tudnak-e menni a még mindig csúszós emelkedőn, egyelőre ugyanis még nem indult meg a forgalom.

Személyautók haladnak a Nagykanizsa és Nagyrécse közötti úton. Már ahogy lehet
Nagyrécse, 2010. február 12. Személyautók haladnak a Nagykanizsa és Nagyrécse közötti úton, ahol egy sávon lehet csak közlekedni a hóátfúvás miatt. A Dunántúlon és az ország középső területein több helyen okozott fennakadásokat a reggel óta tartó intenzív havazás, országszerte több útszakasz is járhatatlanná vált jegesedés és hóátfúvás miatt. MTI Fotó: Varga György

Dávidházy Róbert elmondta, 24 óra leforgása alatt eddig 30-35 centiméternyi hó hullott le Vas megyében, a havat folyamatosan ekézték, de sok helyen már a hómarókat is be kellett vetni, mert az út szélén összetorlódott méteres hófalak miatt nincs hová tolni a havat. A legerősebben Sárvár és Vasvár térségében fúj a szél, itt alakulhatnak ki az utakon hóátfúvások.

A havazás miatt késnek a vonatok az ország nyugati felében - közölte a vasúttársaság pénteken. Közleményük szerint a havazás váltóállítási gondokat okozott, így a nyugati vonalakon 5-10 perces késések vannak. A Budapest-Nyugati-Esztergom vonalon 30-40 perc, a Budapest-Székesfehérvár, és a  Budapest-Pusztaszabolcs vonalon pedig átlagosan 20-25 perc késéssel kell számolniuk az utasoknak.

A meteorológiai előrejelzés szerint egyébként a nyugati a régióban a nap során további havazás várható akár újabb 15 centiméternyi hó eshet, ezért a közutas szakemberek szerint aki csak teheti, ne induljon el személygépkocsival.

Kiss Péter, a Vas Megyei Katasztófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: egy éjszaka elakadt kamiont kellett kihúzni  Hegyhátsál-Hegyháthodász között, Csákánydoroszlónál egy kamion pótkocsija csúszott az árokba, Tormásligetnél előbb egy kamion akadt el, reggel hat óra előtt pár perccel pedig egy harminc munkást szállító autóbuszt kellett kiszabadítani a hó fogságából.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze nyugati felén inkább a havazás lesz a jellemző. Ettől keletebbre továbbra is eső, havas eső valószínű. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon több helyen erős lesz - késő estétől néhol már óránként 60 kilométer fölötti lökések is lehetnek -, ezért ott hófúvásra kell számítani, másutt gyenge marad a légmozgás.

Péntek reggel helyenként ködfoltok fordulnak elő, és a középső országrészben kora délelőttig egy-két helyen gyenge ónos szitálás sem zárható ki.

A fővárosban a légszennyező anyagok koncentrációja az egészségügyi határérték alatt marad. A hőmérséklet kora délután -2, +4, késő este +1, -3 fok között alakul.

A közútkezelők Komárom-Esztergom megyében az utakat az összes gépükkel takarítják, azonban a fagypont alatti hőmérsékleten a burkolat sok helyen síkos, ezért a diszpécserek óvatos közlekedésre intenek mindenkit. A megyében jelenleg is havazik, az előrejelzések szerint még 4-5 centiméter csapadék várható. Egyes helyeken, például Kisbér környékén két nap alatt eddig harminc centiméter hó esett. A közlekedést a feltámadó szél is nehezítheti.

Juhász Judit, a Magyar Közút Zrt. regionális főmérnökségének ügyeletese elmondta: Győr-Moson-Sopron megye főútjai havasak, letaposott havasak, a mellékutak havasak. Éjszaka negyven gép tisztította az utakat, a nap folyamán ezek számát növelik, s hómarókat is bevetnek. A megye egyes részein 30 centiméternyi hó esett, s továbbra is havazik. Az erős szél miatt hófúvásokra kell számítani.

Kapuvár és Csorna térségében, a 86-os főúton kisteherautók és egy üres busz csúszott az árokba az éjszakai órákban. Mentésükben a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei működtek közre - mondta az igazgatóság ügyeletese. Személyi sérülés egyik balesetnél sem történt - tette hozzá Kanzler Sándor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.