Hatszázmilliárd forintnyi heroint állíthattak volna elő

Hatszázmilliárd forint piaci értékű heroint állíthattak volna elő abból az ötmillió forint értékű ecetsav-anhidridből, amelyet a nyomozók Tápiószecsőn foglaltak le - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerdán.

Az NNI munkatársai előzetes adatgyűjtést követően kapták azt az információt, hogy nagy mennyiségű veszélyes vegyi anyagot, ecetsav-anhidridet szállítanak az ország területére.

Mint azt a rendőrség honlapján közzétett közleményükben írták, a keletkezett információk alapján október 27-én Tápiószecsőn egy raktárépületnél ellenőrzésük alá vontak egy tehergépkocsit és egy azt felvezető személygépjárművet. A tehergépkocsi rakterét átvizsgálták, ennek során találták meg hordókban a 21 tonna ecetsav-anhidridet.

A nyomozók a veszélyes anyagot - amelynek mennyisége meghaladja Magyarország 2008. évi teljes ecetsav-anhidrid felhasználási mennyiségét - lefoglalták. A nyomozás során a hatóság látókörébe került személyek beazonosítása és szerepük tisztázása jelenleg folyamatban van.

"A lefoglalt anyag elsődleges szakértői vélemény szerint több mint százmillió fekete piaci fogyasztási adag heroin elkészítésére lett volna alkalmas, melynek piaci értéke megközelítette volna a 600 milliárd forintot" - tartalmazza a közlemény.  

Az NNI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztálya "kábítószer-előállítás elősegítése végett visszaélés kábítószerrel bűntett elkövetésének gyanúja miatt" nyomoz az ügyben ismeretlen tettes ellen.

Az NNI többet egyelőre nem kívánt közölni az ügyről.

Az ecetsav-anhidrid veszélyes vegyi anyag, amelyet főként heroin előállításánál használnak fel, ezért szerepel a kábítószerek és pszichotróp anyagok tiltott forgalmazása elleni rendelet felsorolásában. Az Európai Gazdasági Közösség vámterületéről való kivitele szempontjából kábítószer-prekurzornak (alapanyagnak) minősül, így az ezzel kapcsolatos visszaélés bűncselekmény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.