Hatóság dönt Béla életéről

Van, hogy nagyon szeretjük kedvencünket és bárhová magunkkal vinnénk. Egyesek még a sírba is, és ehhez minden jogi lehetőség rendelkezésükre áll.

Béla ott volt, mikor gazdája meghalt: Connie Lay egyedül élt, csak a kilencéves német juhászkutya volt vele utolsó óráiban. Az indianai családi házban a kutya addig ugatott, amíg rájuk nem találtak. Connie végrendeletében azt kérte, hogy szeretett kutyáját altassák el, s hamvaikat keverjék össze. Ezt jogilag megtehette, mivel a törvények szerint a háziállatokat birtoktárgyként kell kezelni, s bárki szabadon dönthet kedvence sorsáról.

Egyelőre biztonságban
Egyelőre biztonságban
Forrás: Facebook

Bélát - a híradásokból nem derül ki, honnan a kutya magyar neve - azonban tervezett elaltatása reggelén önkéntes állatvédők mentették meg. Céljuk az volt, hogy otthont adjanak neki, sokan jelentkeztek is az örökbe fogadására. Doug Denmore, az elhunyt végakaratát teljesítő ügyvéd szerint megoldás lehetne, ha Bélát elküldenék Utah államba, Az Állatok a Legjobb Barátok Társaság alapítványhoz.

Ez működteti az Egyesült Államok legnagyobb állatmenhelyét, ahol nem altatják el az állatokat. A lehetőségről maga Lay is írt a végrendeletében. A probléma az, hogy erről sem a szervezetet nem értesítette, sem pénzt nem hagyott szándéka finanszírozására. Béla egyelőre ezzel együtt biztonságban lehet, amíg a hatóságok nem döntenek a sorsáról.

„Minden állatnak, embernek, minden élőlénynek joga van élni. Az életnek nem lehet csak úgy véget vetni, mert valaki azt gondolja, hogy ez a helyes” – mondta az esetről beszámoló The Cincinnati Enquirer című lapnak egy demonstráló. Béla esete azonban nem egyszerű, mert állítólag néha agresszív. Erről a gazdája is írt. Azok azonban, akik jelenleg gondját viselik, állítják, a kutyus egyáltalán nem ördögi teremtés. Megmentéséért már három államban is tiltakozásba kezdtek, a Twitteren pedig hamar népszerű lett a #SaveBela (Mentsétek meg Bélát) hashtag. A kutyust jelenleg egy PAWS (Mancsok) nevű alapítvány látja el, amely közleményt tett közzé: a kutya egy elhunyt személy tulajdona, sorsáról a hatóságok döntenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.