Hatmillió fontot keresett eddig Károly herceg a festményeivel

A magát csak lelkes műkedvelőnek tituláló Károly herceg vízfestményeinek nyomataival tett szert nem is kevés kiegészítő jövedelemre.

A 67 éves trónörökös, Károly walesi herceg saját vízfestményeinek limitált kiadású nyomatait vidéki birtokán, a gloucestershire-beli Highgrove-ban árulja, de néhány galériában is elérhetők a művek – írja az Artnet.com

A herceg főleg tájképeket fest, de számos alkotása ábrázolja valamelyik királyi rezidenciát, mint a Windsor kastélyt, vagy Balmoralt és Sandringhamet, illetve az azokat körülvevő tájat.

„A festés egy másik dimenzióba repít, ahol a lelkem olyan részei is felüdülnek, amelyeket más tevékenység nem érint meg” – mesélt Károly a hobbijáról forgatott Királyi festékesdoboz című tévés dokumentumfilmben, 2000-ben. 

„Károly herceg igen tehetséges művész” – méltatja a trónörökös műveit kiállító és árusító Belgravia Galéria igazgatója, Laura Walford. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a „királyi származás valóban felnyomja a nyomatok árát”.

Az Express című brit napilap számításai szerint a hercegnek körülbelül 200.000 fontnyi bevétele származhat évente a művészetéből. Ez az összeg azonban nem Károly magánvagyonát növeli, hanem az általa támogatott jótékonysági szervezetek számláira vándorol.

Annak ellenére, hogy a walesi herceg munkáira van kereslet, nem mindenki tartja olyan nagyra a művészi kvalitásait. A Guardian műkritikusa, Jonathan Jones „átlagosnak és nyilvánvalóan amatőrnek” nevezi a munkáit. Jonas hozzáteszi, hogy bár a festmények „nem borzalmasak”, de Károly herceg „az, aminek látszik, egy hobbiművész”.

A saját művészi próbálkozásai mellett a trónörökös számos formában támogatja a művészetet. Ő a 2002-ben létrehozott Prince Charles Rajziskola társalapítója. A londoni akadémia célja, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegye a művészetet tekintet nélkül az illető körülményeire vagy hátterére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.