Hatezer eurót adtak volna egy bevándorló veséjéért

Egy marokkói illegális bevándorlónak 6000 eurót (1,8 millió forintot) kínált az egyik veséjéért egy Spanyolországban hírhedt és régóta körözött bűnbanda – közölte hétfőn a spanyol rendőrség Madridban, miután letartóztatták a csoport öt tagját.

A rendőrség beszámolója szerint már két éve nyomoztak a szerb Radosevics-klán után, amelynek eddig negyvennyolc tagját sikerült letartóztatni az északkelet-spanyolországi Tarragonában. A főként luxusingatlanok kifosztására szakosodott bűnszervezet személyes okok miatt tért át a szervkereskedelemre, feltételezett vezetőjük kisfiának ugyanis súlyos vesebetegsége miatt transzplantációra van szüksége, ezért próbált meg a banda megfelelő donorszervet találni a gyereknek.

Ignacio Cosidó, a spanyol rendőrség főigazgatója elmondta: a maffiózók kihasználták, hogy a marokkói férfi alig beszél spanyolul. Eleinte elhitették vele, hogy csak vért kell adnia, és megpróbáltak aláíratni vele egy nyilatkozatot a szerv adományozásáról. A férfi végül megijedt és visszakozott, ekkor bezárták, megverték és azzal fenyegették, hogy megölik.

Az akcióban a belga és a német hatóságok is közreműködtek, mivel a klán ezekben az országokban is tevékenykedett.

Az interneten egyre több spanyolországi hirdetést találni, amelyben valaki eladásra kínálja valamelyik szervét. Ez azonban illegális, akár tizenkét év börtönbüntetéssel is sújtható. A szerv adományozása megengedett, de azt egy bírónak kell megállapítania, hogy nem kényszer hatására tették a felajánlást, és anyagi ellenszolgáltatás sem jár érte.

Spanyolországban végzik évente a legtöbb szervátültetést Európában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.