Hatásos a rapsicok szégyenlistája

Eltűnni látszanak a Tisza-tóról a korábbi években üzletszerűen orvhalászatra szakosodott rapsicok. A hallopás látványos csökkenése elsősorban annak köszönhető, hogy tavaly január óta egy nyilvános szégyenlistán közzéteszik az elfogott rapsicok nevét.

Az elmúlt másfél évben sokat javult a halhelyzet a Tisza-tavon: a korábbi időszakban üzletszerűen orvhalászatra szakosodott rapsicok valósággal eltűntek a tóról - írja a heol.hu.

A Heves megyei hírportál szerint ennek az a legfőbb oka, hogy tavaly január óta az új halászati hasznosító nyilvános honlapon teszi közzé az elkapott illegális horgászok, halászok nevét, monogramját, lakhelyét és a kiszabott büntetés nagyságát. A nyilvánosság fékező ereje, az egyre növekvő bírságok és a halőrök munkája jelentősen visszaszorította a rapsicok működését.

– Az elmúlt másfél év alatt a rekord büntetés 600 ezer forint volt – nyilatkozta a heol.hu-nak Hegedűs Gábor, a tó halászati hasznosítója, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezetője –, amit egy környékbeli orvhalász hálós, rekesztéses halászat miatt kapott. Jogosulatlan halászatért 50 ezertől félmillió forintig terjedő bírság szabható ki, ekkor feltételezhetően állatkínzás és védett halak kifogása is megnövelhette az összeget. A pénzbüntetésnél sokkal súlyosabb az, ha valakit eltiltanak a vízpart látogatásától, s erre is volt már példa, éppen tavaly, poroszlóiak esetében.

– A tiszafüredi és a poroszlói öbölben sokat javult a helyzet, javult, az abádszalóki és sarudi medencében kevesebbet, most a legfertőzöttebb a valki medence – folytatta Hegedűs Gábor. – A halőrök mindig videokamerával dolgoznak, így utólag nem lehet a tényeket megmásítani. A bírságok minden esetben az állami bevételt gyarapítják, az elkobzott eszközöket mi őrizzük. Jellemző, hogy nincsenek már többméteres hálók a raktáron, ez is mutatja, lényegesen visszaszorult a rapsickodás a tavon.

Az idei évben a halászati hasznosító 47 millió forint értékű telepítést vállalt. A kulturált horgászat térnyerésére jellemző, hogy alig egy-két ember próbálkozott a horgászati tilalom végével nagyobb mennyiséget kiemelni a tóból. Azoknak, akik jegyet váltanak, szintén érdekük az illegális horgászok kiszűrése. Az évi halkárosítás a becslések szerint ma már egymillió forint alatt marad.

Hegedűs Gábor szerint a vízre rendszeresen kijáró, saját vagy a szomszédok szükségleteire termelőket most a ritkán, de profi felszereléssel megjelenők váltották fel. Tíz halőr figyeli a tó rendjét, akik napi kapcsolatban állnak a vízi rendészettel. A szervezettségnek, a nyilvános telefonszámoknak és a vízi rendészet odafigyelésének köszönhetően kevesebb a lopás - írja a heol.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.