Hatan vannak őrizetben a tömegverekedés miatt

Hat embert vett őrizetbe a rendőrség a Borsod megyei Hangácson történt tömegverekedés miatt, amelyben két ember meghalt és többen megsérültek szombatra virradóra. Cigány szervezetek „fordított Olaszliszkáról” beszélnek. A rendőrség szerint azonban erről szó sincs.

Káló Norbert a Bhim Rao Egyesület elnöke a helyszínen hosszasan beszélgetett az egymással rokoni kapcsolatban álló áldozatok családtagjaival. Az általuk elmondottakat összefoglalva a civil szervezet vezetője tudósítónknak elmondta: éjjel két fiatal férfi jelent meg a 40 éves áldozat háza előtt, akik kiabálni kezdtek. Közöttük volt az a helybeli fiú is, akivel a házigazdának hónapokkal azelőtt már volt nézeteltérése. Az az ügy (amiről nem derült ki pontosan mi is volt) azonban - eddig úgy látszott - rendeződött közöttük – közölte Káló Norbert.

A két fiatal addig provokálta a férfit, amíg az kiment, de tovább és tovább csalták, amikor is a közelben egy 10-15 tagú társaság várta őket botokkal felfegyverkezve, nekiestek a 40 éves embernek és agyonverték. Ugyanígy tettek a segítségére siető 31 esztendős sógorával, de megsérült a rokonság több tagja is. Káló Norbert szerint az ügy „fordított Olaszliszka”, vagyis itt roma embereket lincseltek meg.

A rendőrség szerint azonban semmi nem támasztja alá ezt a változatot. A verekedés résztvevőinek, valamint más tanúk kihallgatása után kirajzolódott történet szerint 20-25 éves fiatalok egy csoportja az éjszakai italozás után hangoskodva indultak hazafelé – közölte érdeklődésünkre Egyedné Novodonszki Éva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Elmondta, a csapat a helyi pincesoron összetalálkozott egy másik hasonló társasággal. A nyomozás eddigi adatai szerint a közöttük keletkezett nézeteltérés vezetett oda, hogy a fiatalok karókkal, botokkal felfegyverkezve egymásnak estek. Ketten - egy 40 és egy 31 éves férfi - holtan maradtak a helyszínen. Többen kórházba kerültek, de szombat délutánig mindannyian elhagyhatták a kórházat.

A rendőrség öt gyanúsítottat több emberen elkövetett emberölés bűntette megalapozott gyanúja, további egy férfit pedig felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt vettek őrizetbe. A nyomozók kezdeményezik mindannyiuk előzetes letartóztatását a bíróságon.

Egyéb forrásból úgy tudjuk, az ügy eddigi vizsgálata során fel sem merült az etnikai indíttatás. Márcsak azért sem, mert a verekedésben részt vett mindkét csoportban egyaránt voltak romák és nem romák.

A RomNet szerint a támadásban életét vesztett 40 éves férfi a helyi, hangácsi települési önkormányzat képviselője volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.