Hatalmas kincseket rejthet a hajóroncs

A világ talán legértékesebb hajóroncsát találhatták meg a tengerfenéken Kolumbia partjainál. Az 1708-ban elsüllyedt San José gyomra aranyat, ezüstöt és drágaköveket is rejthet.
„Nagyszerű hír. Megtaláltuk a San Jose gályát" - írta a Twitteren Juan Manuel Santos kolumbiai elnök a nagy felfedezésről. Santos szerint az egyik legnagyobb víz alatti régészeti leletére bukkanhattak az emberiség történelmében. Az elnök azt tervezi, hogy egy múzeumot nyitnak a megtalált kincseknek.

A San José 1708-ban indult el Cartagena kikötőjéből, hogy aranyat, ezüstöt és ékszereket vigyen Spanyolországba V. Fülöp királynak, akinek a spanyol örökösödési háború miatt volt szüksége a pénzre. (V. Fülöp 1700-ban került trónra, amitt az osztrákok és a britek is rossz szemmel néztek, kirobbantva a háborút.) A San José végül nem ért el Spanyolországba, mert a kikötőtől nem messze Charles Wager brit admirális egyik hajója megtámadta, és elsüllyesztette. Utasai közül közel hatszázan életüket vesztették - írja a Guardian.

A hajó tulajdonjoga sokáig kétséges volt, egy amerikai cég, a Sea Search Armada ugyanis magáénak követelte a kincs felét arra hivatkozva, hogy egy 1981-es expedícióban az ő munkatársai találtak rá a helyszínre. Az ügy egy amerikai bíróság elé került, amely 2011-benvégül kimondta, hogy ha a San Josét megtalálják, Kolumbiában maradhat, de a kincsek a nemzeti kulturális örökség részeit képezik majd.

A régészek és kutatók több mint 300 éve keresték az elsüllyedt hajót és kincseit. A San José roncsaira a cartagenai kikötőtől nem messze találtak rá 300 méter mélyen a tenger fenekén. Santos elnök szerint a hajó rakománya közel 1 milliárd dollárt (290 milliárd forint) érhet, a roncs régészeti feltárását azonban még szakértők végzik, akik szerint akár több milliárdos felfedezésről is szó lehet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.