Hatalmas adócsalás Borsodban

Több mint 100 millió forint áfát nem fizetett be egy borsodi cég, miközben félmilliárdos forgalmat bonyolítottak. A vád költségvetési csalás.

Hat embert vádol költségvetési csalással a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség. Cégük éveken keresztül nullás bevallásokat nyújtott be, miközben az Európai Unión belül közel félmilliárdos forgalmat bonyolítottak – tájékoztatott Miskolczi László Borsod megyei főügyész.

A Miskolc melletti településre bejegyzett kft. cement és ásványolaj termékek forgalmazásával foglalkozott. A cég korábbi ügyvezetője a társaság képviseletét átadta egy 30 éves szlovák állampolgárságú férfinak, hogy strómanként vezesse az üzletet. Lengyelországból ásványolaj termékeket, Szlovákiából cementet szállítottak Magyarországra. A magyar és az uniós adószabályok értelmében a társaság székhelye szerint volt köteles adóbevallást készíteni és adózni. Ám 2011. szeptembertől 2012. októberig a társaság negyedéves bevallásait úgy készítették el, hogy azok vagy nulla, vagy csupán pár százezer forint befizetendő forgalmi adót tüntettek fel. Ennek alátámasztására a könyvelést meghamisították, valójában ugyanis 113 millió forint általános forgalmi adót kellett volna befizetniük a költségvetésbe.

A vádlottak a pénzt kivonták a vállalkozásból oly módon, hogy a szlovák állampolgárságú ügyvezetővel vetették ki a bankból készpénzben. A cég felszámolását 2014-ben rendelték el. Az ügyészség a vádlottakkal – köztük a szlovák ügyvezetővel szemben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és a számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vádat, ellenük börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.