Hat év börtön és vagyonelkobzás Tasnádinak

Hat év börtönt kapott első fokon a vállalkozó, amiért 2001-től megtorlásként vagy haszonért bujtott fel másokat bűncselekmények - így emberölés előkészülete, testi sértés, lopás, csalás, sikkasztás - elkövetésére. A maffiavád viszont megdőlt. A bíró szerint Tasnádi állapota nem kóros, tudhatta, mit tesz.

Hat év börtönbüntetésre ítélte Tasnádi Pétert kedden a Fővárosi Bíróság első fokon; a bíróság bűnösnek mondta ki a vállalkozót többek közt visszaesőként, felbujtóként elkövetett, kétrendbeli emberölés előkészületében és két rendbeli életveszélyt okozó testi sértésben.

Ezenkívül az ítélet szerint bűnös felbujtóként elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, közveszéllyel fenyegetés, rongálás, sikkasztás, csalás, magánokirat hamisítás, garázdaság, közveszély okozás, zsarolás, súlyos testi sértés kísérlete és lopás elkövetése miatt. A bűncselekmények nagy részét a vállalkozó felbujtóként követte el.

A börtönbüntetés mellett Tasnádi Pétert hat évre a közügyek gyakorlásától is eltiltották. A bíróság emellett 6 millió 300 ezer forintos vagyonelkobzást rendelt el a férfival szemben.

Kalina József tanácselnök a vádlottak előzetes letartóztatásban és házi őrizetben töltött idejét beszámítani rendelte. A bűnszervezetben való elkövetési módot egy vádlott esetében sem állapította meg.

A bíró indoklása szerint Tasnádi Péter sem a bűncselekmény elkövetésekor, sem jelenleg nem szenved olyan szintű tudatzavarban, hogy tettei társadalomra való veszélyességét ne ismerhette volna fel. Az állapota ugyan megkönnyítette a bűncselekmények elkövetését, de kórosnak nem mondható - mondta.

Az indoklásban a bíró hosszan és részletesen felsorolta azokat a tényállásokat, amelyekre az ítéletet alapozta. A bíróság szerint Tasnádi Péter 2001-től - személyes sérelmei megtorlásaként és anyagi haszonszerzés végett - bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást, esetenként már a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonon.

A tizennégy vádlottból a bíróság összesen két vádlottat mentett fel teljesen, köztük Tasnádi Tamást, a vállalkozó fiát. Agárdi Gábort, aki Tasnádi Péter alkalmazásában állt - és aki később az ügyészséggel vádalkut kötve terhelő vallomásokat tett korábbi munkaadójára és más vádlottakra - két rendbeli emberölés előkészületének bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Tasnádi Péter elsőrendű vádlott ül a vádlottak padján a Fővárosi Bíróság tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében, ahol védőbeszédekkel folytatódott büntetőpere
Tasnádi Péter elsőrendű vádlott ül a vádlottak padján a Fővárosi Bíróság tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében, ahol védőbeszédekkel folytatódott büntetőpere
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.