Hat sast mérgeztek meg

Az elmúlt hetekben újabb hat, fokozottan védett sas tetemét találta meg Falco, az ismert keresőkutya. A mérgezésekkel okozott közvetlen természetvédelmi kár meghaladja a hatmillió forintot.

Újabb hat fokozottan védett sas mérgezett tetemére bukkant az elmúlt két hétben Falco, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keresőkutyája – olvasható a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az elmúlt hetekben a német juhászkutya és vezetője, Deák Gábor több bejelentett mérgezéses helyszínt is felderített Fejér, Békés, Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyében. Emellett felkeresték azokat a helyszíneket is, ahol az elmúlt évtizedben kiemelkedően sok madármérgezéses eset történt, illetve részt vettek egy rendőrségi házkutatásban is bűnjeleket keresve.

A páros az öt érintett megyében összesen négy fokozottan védett rétisas (két öreg és két fiatal), két parlagi sas, valamint több mint fél tucat védett egerészölyv és három holló mérgezett vagy mérgezésgyanús tetemére bukkant. A nem védett állatokon túl elhullott szajkókat, borzokat és rókákat, valamint számos mérgezett csalit is felderítettek.

A mérgezéssel okozott közvetlen természetvédelmi kár mértéke meghaladja a hatmillió forintot. Mivel jelenleg is tart a sasok költési időszaka, az idősebb madarak elhullása a fiókák túlélési esélyeit is megnehezítheti, ezért a közvetett károkozás ennél is jelentősebb lehet.

A madarak ellen elkövetett bűncselekmények száma Magyarországon a régió többi országához képest is magasnak számít. Az MME a helyzet javítása érdekében indította el 2012-ben A sasbarát Magyarországért programot, amelynek egyik fő célkitűzése a mérgezéses esetek visszaszorítása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.