Hat évet kapott Oscar Pistorius

A paralimpikont a barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásásért ítélték el. Indulatos, de nem erőszakos ember, akinek két külön személyisége van attól függően, hogy viseli-e a műlábait vagy sem – mondta az ügy bírája.

Thokozile Masipa bírónő úgy fogalmazott, "jelentős és kényszerítő" okai vannak annak, hogy a törvény szerint minimálisan kiszabandó 15 évi börtönbüntetésnél jóval kevesebbre, hat évre ítélte szerdán Oscar Pistorius paralimpiai bajnok futót, akit barátnője szándékos megölésével vádoltak.

Mint mondta, Pistoriusnak két külön személyisége van. Máshogy viselkedik, amikor hordja a protéziseit, és máshogy, amikor nem. "Figyelmen kívül hagyni ezt a tényt igazságtalanság volna" - jegyezte meg a bírónő. A tárgyaláson a súlyosbító körülményeket is ismertette, mint például hogy Pistorius halálos fegyvert használt, négyszer lőtt, és tisztában volt vele, hogy valaki van a fürdőszobában. Enyhítő körülményként azonban azt hozta fel, hogy Pistorius a műlábai nélkül nagyon védtelennek érezte magát. Azt is mondta, hogy noha Pistorius indulatos ember, nem erőszakos. A sportolót bukott hősnek nevezte, akinek oda a karrierje, és hogy a hosszú távú börtönbüntetés nem jelentene megoldást. Masipa hangsúlyozta, az enyhítő körülmények nagyobb súllyal nyomnak a latba, mint a súlyosbítók, ezért kapott viszonylag enyhe büntetést Pistorius.

A paralimpikon 2013. február 14-én éjjel négy lövéssel megölte barátnőjét, a modell Reeva Steenkampet, akit állítása szerint betörőnek vélte.

A hosszú bírósági tárgyalás után gondatlanságból elkövetett emberölésért ötéves börtönbüntetést kapott. A dél-afrikai legfelsőbb bíróság azonban később hatályon kívül helyezte ezt az ítéletet az ügyészség fellebbezése után. A korábbi eljárásban több hibát is találtak.

Pistorius még ma börtönbe megy, a sportoló ügyvédje jelezte, nem fellebbeznek az ítélet ellen.


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.