Hason fekve gyakoribbak az erotikus álmok?

Calvin Kai-Ching Yu, a Hong Kong-i Shue Yan Egyetem álomszakértője szerint bizonyos trükkökkel befolyásolni lehet, hogy mit álmodjunk.

A Dreaming című lapban nemrégiben megjelent tanulmány során a szakember 670, zömében egyetemista fiatallal készített felmérést, mely során az alanyokat kikérdezte álmaik gyakoriságáról, az azokban előforduló témákról, illetve arról is, ki milyen pózban szokott aludni.

A vizsgálatok során arra a megfigyelésre jutott, hogy azok, akik hason alszanak, sokkal többször álmodnak erotikus töltetű élményekről, azon belül igen gyakran olyan helyzetekről, melyben ki vannak kötözve, vagy egyéb olyan helyzetben vannak, amiben nem tudnak szabadon mozogni, amelyből arra következtetett, hogy az álmok befolyásolhatóak az alvás közben felvett testtartás által.

Kai-Ching Yu úgy véli, a jelenség hátterében az állhat, hogy hason fekve több fizikai inger éri a testet, nehezebb lélegezni, és a testünk is rögzítettebb állapotban van, mintha háton feküdnénk. Az agy a külső ingerek hatására tudat alatt próbál valami értelmet kapcsolni mindehhez, innen jönnek a különös álmok - olvasható a Medipress oldalán.

Mindez hasonló ahhoz, amikor éjszaka vizelési ingerünk támad, és mindez beleszövődik az álmunkba akár oly módon, hogy egy fürdőszobát látunk, vagy egyenesen ráülünk a wc-re. Hason fekve, a nemi szerveket éri az inger, ezért lesznek szexuális töltetűek az álmaink.

Noha sok igazság lehet a szakember megfigyeléseiben, némely körülmény azonban szkepticizmusra ad okot. Az egyik ilyen, hogy igen sokszor pontatlanul emlékszünk vissza álmainkra, a másik pedig, hogy sokan azt sem tudják jól, valójában milyen pózban alszanak. A legmeggyőzőbb ellenérv azonban az, hogy más tudósok úgy vélik, alvás közben teljesen kizárjuk a külvilágot, így a külső ingerek semmilyen befolyással nem lehetnek arra, amit álmunkban átélünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.