Háromszáz jegy már elkelt az első magánűrhajóra

Egyelőre csak tesztrepülésre, de először emelkedett a magasba a SpaceShipTwo típusú űrrepülőgép, amely legkésőbb 2012-ben űrturistákkal a fedélzetén első magánűrhajóként hagyhatja el a Föld légkörét.

A Virgin Galactic űrhajója - amely VSS Enterprise nevet kapta - a WhiteKnightTwo hordozón emelkedett 13716 méteres magasságba. A berendezés a Mojave-sivatagból startolt, és útja hat perc híján három órán át tartott. "Számunkra nem volt meglepetés, hogy ilyen jól sikerült" - mondta Richard Branson brit milliárdos, a Virgin Galactic cég alapítója.

A SpaceShipTwo típusú, VSS Enterprise nevű magánűrhajó első próbaútján repül, egyelőre még a földi légkörben, Mojave fölött
Virgin Galactic's SpaceShipTwo is shown on its maiden flight from the Mojave Air and Spaceport in Mojave, California in this publicity photo released to Reuters March 22, 2010. The rocket plane (C), dubbed the VSS Enterprise, is shown attached to the White Knight two carrier airplane. The sleek, six-passenger suborbital spaceship remained attached to its carrier aircraft throughout the two-hour, 54-minute flight over California's Mojave Desert on Monday for its debut test flight. REUTERS/Mark Greenberg/Virgin Galactic/Handout (UNITED STATES - Tags: SCI TECH TRAVEL BUSINESS IMAGES OF THE DAY) QUALITY FROM SOURCE. NO ARCHIVES. NO SALES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

Az üzletember és Burt Rutan repülőmérnök decemberben mutatta be a nyilvánosság előtt a világűrbe tett rövid utazásokra alkalmas űrrepülőgépet. A 18 méter hosszú szerkezetben két pilóta és hat utas számára jut hely. A SpaceShipTwo 2012-ben hordozó segítségével emelkedhet a magasba, egészen 15 kilométeres magasságig. Ott leválik, majd saját rakétái segítségével jut 110 kilométerre a Föld felszínétől.

Az utasok csupán pár percet töltenek a súlytalanság állapotában a világűrben. A helyi idő szerint hétfői tesztrepülésen az űrkabin és a hordozó végig együtt maradt, a leválással most nem kísérleteztek. Eddig már több mint háromszázan foglaltak jegyet és fizettek előleget a magánűrhajó járatára. A két és fél órás kaland ára 200 ezer dollár körül mozog.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.