Háromezren gyászolták Japán leghíresebb macskáját

Tama, az állomásfőnök macska 16 évesen pusztult el. Japán leghíresebb macskáját vasárnap temették el sintoista szertartás keretében, mintegy 3000 gyászoló részvételével – írja a The Guardian.

Tama, a macska a csődtől mentett meg egy kisebb vasútvonalat, amikor 2007-ben szolgálatba állt Kishi apró vasútállomásán, a Vakajama prefektúrában. Költséghatékonysági okokból 2006-ban el kellett bocsátani az utolsó alkalmazottat is, és hamar híre ment, hogy az állomásnak állandó figurája maradt: egy kóbor macska, akit korábban a vasúti dolgozók etettek.

A hírre az emberek özönleni kezdtek, hogy meglátogassák a magára hagyott állatot, és ezt látva a vasútállomásnak mentő ötlete támadt. Kinevezték Tamát állomásfőnökké, még saját vasutassapkát is csináltattak neki. A tiszteletbeli cím adományozásával nemcsak az állomást sikerül életben tartani és a vasútvonalat megmenteni, de Tama is az otthonában maradhatott.

Tama kinevezése előtt már csak napi 5000 utas használta a 14,5 km hosszú vasútvonalat, ami éves szinten több százmillió jen veszteséget okozott a vasúttársaságnak. A macska azonban több mint egymilliárd jenes hasznot hozott a térségnek.

A tarka nőstény macskát 16 éves korában érte a halál egy állatklinikán. Június 22-én szívelégtelenség végzett vele. Vasárnap tartott temetésére özönlöttek az emberek, mintegy háromezren vettek tőle végső búcsút. A gyászolók virágokat és halkonzerveket vittek magukkal.

Érdemei elismeréseképp Tama még életében megkapta a vasúttársaság tiszteletbeli elnökének címét, poszthumusz pedig "örök tiszteletbeli állomásfőnök" tisztséget. A sintoista szertartás keretében elbúcsúztatott macska földi maradványait egy szentélyben helyezik el, így Tama egyféle istennői rangot is kapott. A macska egyébként Japánban tradicionális szerencsehozó állatnak számít.

A 16 éves korában örök vadászmezőkre távozó állomásfőnöknek már megvan az utódja is, egy Nitama nevű macska személyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.