Három év börtönre ítéltek sikkasztásért egy pénztárost

Három év börtönbüntetésre ítélte pénteken, nem jogerősen a Szekszárdi Törvényszék az Észak-Tolna Megyei Takarékszövetkezet volt pénztárosát, aki nyolc éven keresztül több mint százmillió forintot sikkasztott el a betétesek pénzéből.

A törvényszék a 46 éves nőt, akit a bíróság magánokirat-hamisítás miatt is bűnösnek mondott ki, három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és egymillió forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezte.

A vádlott, aki a takarékszövetkezet egyszemélyes, nagykónyi betétgyűjtő fiókjában dolgozott, 2002 és 2010 között összesen 118 millió forintot sikkasztott: a nála nyitott számlákról különböző összegeket meghamisított pénztárbizonylatokkal részben családtagjainak számlájára vezetett át, részben pedig a korábban átvezetett összegeket pótolta. A sikkasztás akkor derült ki, amikor egy ügyfél nem Nagykónyiban, hanem Tamásiban szeretett volna pénzéhez jutni.

A vádhatóság mellett a törvényszék is rámutatott arra, hogy a vádlott azért tudta a bűncselekményt elkövetni, mert a szúrópróbaszerű belső ellenőrzés nem volt kellően alapos; a törvényszék büntető tanácsa ezt enyhítő körülményként értékelte.

Kovács János, a tanács elnöke az ítélet indokolásában kitért arra is, hogy a takarékszövetkezet polgárjogi igényét a büntető peres eljárásban a törvényszék mellőzte, a kár értékét ugyanis nem lehetett pontosan megállapítani, a határozatot a 118 millió forintos elkövetési érték alapján hozta meg a büntető tanács.

A pénztárosnő, aki beismerte a bűncselekményt, de a törvényszék előtt nem tett vallomást, 26 millió forintot térített vissza a takarékszövetkezetnek.

A vádlott az ítéletet tudomásul vette, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.