Három embert agyonlőtt egy ámokfutó

Több mint ötórás szembenállás és többször kiújult lövöldözés után a rendőrség elfogta azt a fegyveres férfit, aki pénteken behatolt egy Colorado Springs-i egészségügyi intézménybe és több emberre rálőtt.

Péntek esti hivatalos közlés szerint az incidensben egy 44 éves rendőr és két civil életét vesztette. 11 embert, köztük öt rendőrt és hat civilt kórházban kezelnek.

A rendőrség szerint a támadás - amelynek indítékát egyelőre nem közölték - gyanúsítottja az 59 éves Robert Lewis Dear.

A helyi rendőrség szóvivője szerint a gyanúsított "tárgyakat" - sajtóértesülések szerint egyebek között gázpalackokat - vitt be az épületbe, amelyekről a tűzszerészeknek még meg kell állapítaniuk, hogy robbanószerkezetek-e.

Buckley kitért a kérdés elől, hogy a fegyveres szedett-e túszokat, csak annyit mondott, hogy az épületből embereket menekítettek ki, a televíziós felvételek tanúsága szerint a műveletet kommandósok és páncélozott rendőrségi járművek biztosították. Deart az épületbe bejutott rendőrök beszélték rá a megadásra.

A szóvivő szerint korai még arról nyilatkozni, hogy az incidens összefüggésben állt-e a Planned Parenthood szervezet tevékenységével, amelynek a helyi épületébe hatolt be az elkövető.

A Planned Parenthood egyebek között nőgyógyászati ellátást biztosító és abortuszokat is végrehajtó nonprofit szervezet. Vezetőit több - vitatott hitelességű - rejtett videofelvétel alapján magzati szervkereskedelemmel vádolták meg, mert orvosi kutatásra felhasználható embriószövet eladásáról tárgyaltak.

Az amerikai Nemzeti Abortusz Szövetség összesítése szerint 1977 óta az Egyesült Államokban terhességmegszakítást végző klinikák nyolc alkalmazottját ölték meg és 17 ellen kíséreltek meg gyilkosságot. Egyelőre nem közölték, hogy Dear indítéka összefüggésben állt-e az abortusz kérdésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.