Három az amerikai igazság

Már-már lehetetlennek tartották, mégis megtörtént: ugyanaz a ló nyerte a szezon három legnagyobb amerikai versenyét, a Kentucky Derbyt, a Belmont Stakest és a Prickness Stakest. American Pharoah neve helyesírási hibát tartalmaz, amúgy tökéletes.

A hároméves mén a lósport történetében a tizenkettedik állat, amelynek sikerült a Triple Crown (Hármas Korona): a különböző felkészültséget igénylő két rövidebb verseny, a Kentucky Derby és a Belmont Stakes után az állóképességet is próbára tévő, hosszabb távú Prickness Stakesen is első lett.

American Pharoah szinte végig vezetve, öt és fél hosszal nyerte a Prickness Stakest
American Pharoah szinte végig vezetve, öt és fél hosszal nyerte a Prickness Stakest
Eduardo Munoz / Reuters

Az utolsó hasonló eset 37 éve történt, és bár azóta jó pár ló állt a kivételes siker kapujában, az első két verseny megnyerése után nem tudták feltenni az i-re a pontot. Amerikai szakírók szerint a telivér versenylovak modern tenyésztési módszerei már szinte ki is zárják a hasonló eredményt, mivel a nagy izomtömegű, vékonyabb csontozatú lovak, amelyek a korábbiaknál nagyobb sebességre képesek, szükségszerűen nem bírják a hosszabb távot. A teória azonban most megdőlt.

American Pharoah az egyiptomi származású Ahmed Zayat texasi tenyészetének büszkesége. Felmenői egytől egyig kiváló versenyeredményekkel büszkélkednek, nagyapja 1990-ben megnyerte a Kentucky Debyt, és ugyanott apja is második lett 2008-ban. A kivételes képességű állat pályafutásának legelső versenyén leszerepelt, azóta azonban mindent megnyert, ahol indult, sorozatban nyolc, egyre nagyobb díjazású futamot.

A Triple Crownért korábban ötmillió dolláros bónusz járt, 2013 óta azonban nincs külön szponzora. A győztes ló edzője a híres Bob Baffert, zsokéja pedig a mexikói Victor Espinoza. Utóbbi 42 évével az eddigi legidősebb Triple Crown-nyertes – két korábbi lóval is ott állt már a nagy győzelem küszöbén, azonban akkor még elbukta a Prickness Stakest. American Pharoah neve egyszerre utal tulajdonosa származására, illetve apjára, Pioneerof the Nile-ra és anyai nagyapjára, Yankee Gentlemanre. A nevében azonban felcseréltek két magánhangzót (angolul a fáraót pharaoh-nak írják).

A hibát alighanem Zayat fia követte el, aki nyilvános pályázaton beérkezett javaslatokból választotta a győztes nevet, ám a beküldő hibásan írta a szót, ő pedig úgy küldte be a regisztrációért felelős Jockey Clubnak. A nevet beküldő Marsha Baumgartner nem idegesítette magát a hiba miatt, mondván, a lovak úgysem tudnak helyesen írni. American Pharoah az év végéig még mindenképpen versenyezni fog, Ahmed Zayat az első öröm után arra utalt, hogy esetleg tovább is. Tenyésztési jogát már értékesítették, egy-egy fedezésért 75–100 ezer dollár körüli összeget kap majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.