Harmincéves szőlőültetvényt csonkítottak meg Badacsonyban

Harmincéves szőlőültetvényt csonkítottak meg ismeretlenek a Villa Sandahl borászatnál Badacsonyban. A kárt egyelőre nem lehet felbecsülni, mert nem tudni, hogy az ültetvény életképes marad-e - közölte Földi Bálint, a borászat munkatársa csütörtökön az MTI-vel.

Elmondta: ahogy arról az index.hu is hírt adott, a harmincéves ültetvény megcsonkítását hétfőn reggel vették észre. A helyi termelők tulajdonában lévő, de svéd borászat által gondozott rajnairizling-ültetvényt mintegy fél hektáron a föld felett 10-20 centiméterrel lemetszették.

Az 1500-2000 harmincéves tővel könnyedén bírtak a vandálok, mivel ezt a területet éppen átalakították, fiatalították, így a töveket metszőollóval el lehetett vágni. Ezen a területen az idén nem is szüretelnek, holott ez lett volna az előszüret - magyarázta.

A borászat kára milliókra tehető, Földi Bálint véleménye szerint azonban a nagyobb kár az lesz, ha a régi, értékes ültetvény a barbár beavatkozás miatt elpusztul.

Hangsúlyozta, kizártnak tartja, hogy szőlő- vagy bortermelő ember csonkította meg az ültetvényt, mint ahogyan azt is, hogy szakmai rivális állna a háttérben.

Előfordult, hogy szőlőt, felszereléseket loptak a borászattól, de ilyen mértékű barbár cselekedetről még senki nem hallott - mondta Földi Bálint. A borászat feljelentést tett a rendőrségen.

A Villa Sandahl 2004 óta működik Badacsonyban, 10-11 hektáron gazdálkodik, ebből termőszőlőt körülbelül a terület felén művelnek. A 2010-es The Stamp elnevezésű boruk a Pannon bormustra csúcsbora lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.