Harminc centis sebészeti eszköz a betegben

Egy majdnem harminc centiméteres sebészeti eszközt felejtettek egy páciens testében cseh orvosok. Az asszony a kártérítési pert fontolgatja.

Bár az idős asszony állandóan belső fájdalmakra panaszkodott, az orvosok nem hittek neki; azzal nyugtatták, hogy ez a műtét és a magas kor következménye, és majd magától, fokozatosan elmúlik.

A múlt héten - a műtét után öt hónappal - végre röntgenfelvételt készítettek a betegről, s miután megtalálták a fájdalmak okait, a sebészeti eszközt kioperálták. A 66 éves asszony most azt fontolgatja, hogy beperli a kórházat, és az elszenvedett fájdalmakért nagyobb kártérítést követel.

A sebészeti eszköz hiányát ugyan már röviddel a műtét után felfedezték, de nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget neki. Az ellenőrzést végző ápolónő az elveszett darabot egyszerűen egy újjal pótolta, számára ezzel a probléma le volt zárva.

Az eset az Ivancice na Brnensku dél-morvaországi kisváros kórházában történt, és a cseh közszolgálati televízió adott róla hírt. A kórház igazgatója kivizsgáltatta az esetet, és négy személyre szabott ki büntetést. A műtétet végző orvost más munkahelyre irányították át. A sebészet vezetője azzal előzte meg menesztését, hogy önként lemondott, míg két ápolónő pénzbüntetést kapott.

A páciens a vonatkozó rendelkezések szerint kártérítést kap az egészségbiztosítótól és a kórháztól is, amely a televízió szerint először megpróbálta eltussolni az ügyet, és egyezkedni a sértettel. Az asszony azonban úgy döntött, hogy nem elégszik meg a felajánlott kisebb összegekkel, inkább bíróság elé viszi az ügyet. Közölte, legkevesebb egymillió koronát kíván követelni öt hónapi szenvedéseiért. A leginkább azt fájlalja, hogy az orvosok nem vették komolyan ismételt panaszait.

"Ha időben megröntgeneznek, ahogy ismételten kértem, azonnal rájöttek volna a hibára, és nyugalmam lett volna - mondta a televízióban az asszony. - Ők azonban csak azt ismételgették, öreg vagyok, beteg vagyok, majd elmúlnak a bajok".

Még nem volt rá példa

Csehországban nem ez az első eset, hogy műtétkor valamit ottfelejtettek a páciens testében. Ám olyasmire, hogy egy majdnem 30 centiméteres eszköz maradjon a páciens testében, még nem volt példa

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.