Harminc év után énekeltek együtt az ABBA tagjai

Spontán énekléssel lepték meg egy parti vendégeit a svéd együttes tagjai. 

A Bjorn Ulvaeus és Benny Andersson szerzőpáros együttműködésének 50. évfordulójára rendezett ünnepségen Agnetha Faltskog és Anni-Frid Lyngstad a The Way Old Friends Do (ahogy régi barátok szokták) című dalt énekelték el – számolt be a BBC.

Ulvaeus és Andersson is csatlakozott a dalhoz, így ez a szereplés lett harminc éve az ABBA első közös fellépése. Az estéről készült fényképek bejárták az internetet, de hangfelvétel egyelőre nem került elő.

A svéd négyes 1974-ben nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, amivel elindult a világhír felé. Közel 400 millió albumot adtak el világszerte. A slágereiken alapuló Mamma Mia!, musicalt, amelyet Ulvaeus és Andersson hozott tető alá, több mint 50 millió ember látta.

Az együttes túlélt két válást, Ulvaeus és Faltskog, illetve Lyngstad és Andersson házassága ment tönkre. Végül 1983-ban oszlottak fel. Három évvel később a svéd tévéshow-ban léptek fel utoljára a menedzserük, Stig Anderson tiszteletére.

Az ABBA-ra már a megszűnése után hatalmas nyomás nehezedett, hogy álljanak újra össze. 2000-ben például egymilliárd dolláros turnéajánlattal keresték meg őket, amit szintén visszautasítottak.

„Valami 120 koncertről beszéltek” – mesélte Andersson a szerződésről. „10 évet vett volna el az életemből. Már csak a stressz is. És hogy minden alkalommal csalódást okozzak az embereknek. Könnyű volt nemet mondani. Mindannyian így éreztük.”

Faltskog 2013-ban arról beszélt a BBC-nek, hogy jobb szeretné az együttest a múltban hagyni. „Olyan régen volt már. Mindannyian megöregedtünk és más életet élünk” – indokolta.

Az együttes tagjai eseményeken még feltűnnek néha. 2005-ben például egy Mamma Mia! musical premierjén, nemrég pedig egy ABBA tematikájú étterem megnyitóján jelentek meg.

Az Abba eredeti tagjai és a Mamma Mia film stábja a premieren 2008-ban Stockholmban. Balról jobbra: Benny Andersson az ABBA-ból, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried, Meryl Streep, Agnetha Faltskog és Anni-Frid Lyngstad az ABBA tagjai, Christine Baranski,
Az Abba eredeti tagjai és a Mamma Mia film stábja a premieren 2008-ban Stockholmban. Balról jobbra: Benny Andersson az ABBA-ból, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried, Meryl Streep, Agnetha Faltskog és Anni-Frid Lyngstad, az ABBA tagjai, Christine Baranski, Colin Firth, Catherine Johnson forgatókönyvíró, Phyllida Lloyd rendező, Judy Craymer producer és Bjorn Ulvaeus, az ABBA tagja
Bob Strong / Reuters

 

„Csodálatos volt, és rengeteg érzelmet hozott felszínre” – mondta a vasárnapi közös éneklésről szólva Lyngstad a svéd Expressen című lapnak. „Végigjártuk a személyes történelmünket, különösen Benny és Bjorn. Nagyon nosztalgikus hangulatba kerültünk.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.