Harapható luxustűsarkak elvakult gyűjtőknek

A legtöbb nőről elmondható, hogy legalább két gyengéje van: a csokoládé és a magas sarkú. Egy brit csokoládékészítő ezt a kettőt ötvözte, amikor luxuslábbelik pontos, élethű mását kezdte el készíteni, belga csokiból. A csokicipellők ára csillagászati, egy darab közel negyedmillió forintot ér.

Gary Funnell két legendás luxusmárka, JimmyChoo és Christian Louboutin modelljeinek másolatát készíti el megrendelésre, teljesen kézzel. Minden egyes darab elkészítése egy teljes hetet vesz igénybe.

A mester alapanyagnak kiváló minőségű belga étcsokoládét használ, és miután a cipők elnyerték végleges formájukat, szintén minőségi kakaóvajjal vonja be őket, majd pedig következhet a piros, lila vagy fekete, csillogó külső, ez ételfestékkel színezett bevonó. Az eljárás olyannyira tartóssá teszi a műremekeket, hogy akár tíz évig is elállnak – számolt be a Daily Mail.

A női cipők non plus ultrájának tartott JimmyChoo márka alapítója egy malajziai ruhatervező, a cipész családba születő Jimmy Chow Yeang Keat. Első műhelyét a brit főváros északi részében nyitotta meg 1986-ban, különösen akkor vált népszerűvé a nemzetközi elit körökben, amikor 1988-ban nyolc oldalon mutatta be munkáit a Vogue magazinban. A márka renoméját tovább erősítette, hogy Diana walesi hercegnő is szerette és szívesen viselte.

A kultikus márka cipőinek az árai is a luxust tükrözik, a 2013-as tavaszi kollekció egy darabja, egy sima fatalpú papucs például 325 fontba kerül. A kicsit díszesebb, elegánsabb darabokért viszont még ennél is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, a Parody nevet viselő gladiátor stílusú szandálért 550 fontot, közel 200 ezer forintot kell fizetni.

Christian Loubutin neve egyet jelent a különleges, piros talpú cipőcsodákkal. A dizájner még soha, egyetlen hírességnek sem ajándékozott cipőt, és nem is kért fel senkit, hogy hordja alkotásait díjkiosztókon vagy partikon, ám a sztárok mégis imádják. A vörös talp ötlete állítólag véletlenül született meg: a mester úgy érezte, hogy egy elkészült cipőjéből még hiányzik az energia, így hirtelen ötlettől vezérelve befestette a cipő sarkát piros körömlakkal. A Loubutin cipők sarokmérete általában 12 centimétertől kezdődik, az ára pedig 600 dollártól, vagyis nagyjából 150 ezer forinttól.

Az ára pont annyi, mint az eredetié

A Funnell-család tulajdonában lévő, norfolki Saffire kézművesműhelyben készülő csokicipőket jelenleg a világ legexkluzívabb kézműves édességei között tartják számon. A Saffire Slipper névre keresztelt cipellők darabjáért 700 fontot, csaknem 250 ezer forintot fizetnek az elszánt gyűjtők, ebben az igencsak borsos árban viszont benne van a személyes kiszállítás is.

Bármennyire is különlegesek ezek a csokicipők, 2012 legdrágább édességeinek listájára bizony csak a sereghajtók közé kerülhetnének fel.

Egy bangkoki olasz étterem 640 dollárért (kb. 150 ezer forintért) kínál több apróbb falatokból álló csokoládéválogatást, a pezsgős trüffel, a csokoládémousse tortácska és az epres csokoládés pite önmagában még nem is hangzik annyira különlegesnek, viszont alapanyagként a legjobb minőségű csokoládét, pezsgőt és persze aranylemezkéket használtak fel. 845 dollárt (200 ezer forintot) ér a Noka Vintage csokoládékollekciója, míg a szultán valódi aranyfóliákkal bevont, fügés, barackos, körtés, szarvasgombás és rumos süteménye ezer dollárt kóstál – nagyjából ezzel egy szinten vannak a csokicipők.

A listán ötödikként szerepel kilónkénti 7000 dolláros árával Pierre Hermé Haute Couture makaronja, míg negyedikként Az öreg halász bástyája fantázianévre hallgató desszertért nem átallottak 14500 dollárt kérni. A dobogó harmadik helye a világ legdrágább fagylaltját illetti, a 25 ezer dolláros árért egyetlen gombóc – igaz, különleges techikával és 5 gramm ehető arannyal készült – csokifagyit adnak, valamint egy brillekkel kirakott karperecet. A második helyezés egy japán cukrász, Nobue Ikara Platina tortájának jár a maga 130 ezer dollárjával, az édességet ehető nyaklánc, karkötő és medál díszítette. A világ legdrágábbja pedig egy bonbon, a szamócás finomság darabja 1,4 millió dollárt ér. A töltelék földieprét a legfinomabb és persze egyik legdrágább vörösborban pácolták, de az ár talán mégsem ezt, hanem a bonbon mellé adott, gyönyörű rózsaszín gyémánt értékét tükrözi.

Minden idők legdrágább desszertje egy 2005 karácsonyára készült torta volt. A Diamond fruitcake tervezése hat hónapot, elkészítése pedig további egy hónapot vett igénybe. A tortát kívülről cukormáz és 223 gyémánt díszítette, a többi összetevő azonban továbbra is titkos.

Az eredetire megszólalási hasonlító csokicipőcskék ára csillagászatni
A shoe by French designer Christian Louboutin is seen during a media viewing of his retrospective exhibition at the Design Museum in London April 30, 2012. The exhibition will run from May 1 to July 9. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT FASHION SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.