Hányingerkeltő fogyókúrás divat közeleg

A reggeli vajas kávé nem csak átvitt értelemben, de szó szerint is hányingerkeltő, ráadásul hasmenést is okozhat. Az új fogyókúrás módszer hívei szerint viszont megéri tej és cukor helyett vajjal ízesíteni a feketét, ugyanis rengeteget lehet vele fogyni. Csak meg kell szokni az undorító ízt.

Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban már több menő kávézó is kínál vajjal vagy organikus kókuszzsírral dúsított kávét, melyről azt tartják, hogy extra sok energiát ad délelőttre, segít a konncentrációban, csökkenti az éhséget és drasztikusan fogyaszt. Hátránya viszont, hogy az ízhez hozzá kell szokni, ugyanis akik már kipróbálták, állítják, hogy nagyon undorító, ráadásul hányingert, hányást és hasmenést is okozhat egy darabig – írja a brit Daily Mail.

Az olajos, zsíros italokban rejlő üzleti lehetőséget egy Dave Asprey nevű amerikai vállalkozó találta meg, miután Tibetben megkóstolta a jakvajas teát, amit a helyiek amolyan energiaitalként fogyasztanak. Tegyük hozzá: a mostoha körülmények, a gyér növényzet miatti egyoldalú táplálkozás és a szélsőséges időjárás miatt szükségük is van rá. Asprey a maga számára szeretett volna összeállítani egy „golyóálló", azaz magas zsír és alacsony szénhidrát tartalmú étrendet, mely véd a kimerüléstől, a betegségektől és az elhízástól.

Módszere a ketózis nevű jelenségen alapszik, melynek lényege, hogyha a szervezet csak minimális szénhidráthoz jut, az energiát a zsírokból fedezi. A máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le és a szénhidrátból előállított glükóz helyett ezek veszik át az „energiahordozó" szerepét. A ketogén diétát eredetileg az epilepsziásoknak találták ki, mivel úgy találták, hogy a ketózis hozzájárul a rohamok gyakoriságának csökkentéséhez. A diéta a fehérjebevitelt is erősen korlátozza, a bevitt makro tápanyagok négyötöde zsír. A ketózisra épít egyébként a híres-hírhedt Atkins diéta is, és a paleolit táplálkozás mellett tapasztalható fogyást is ez eredményezi.

Egy csésze vajas kávé 400-500 kalóriát és 50 gramm telített zsírsavat tartalmaz, ami vészesen közel áll a napi 70 grammos napi maximumhoz – és ez csak egy reggeli ital. Sarah Schenker dietetikus a Daily Mailnek azt mondta, hogy a vajas kávétól önmagában nem lehet fogyni, csak ha az ember ketogén diétát tart mellette, mert ha ebédidőben becsúszik egy adag sültkrumli, akkor az egésznek már semmi értelme. Sőt, aki csak a reggeli vajas kávétól reméli a csodát, de mellette nem sportol és nem ügyel az étrendjére, az hízni fog.

(E sorok szerzője egy éve kipróbálta a vajas kávét – mivel elfogyott a tej. Az élmény felejthetetlen, már a visszaemlékezés is garantáltan elveszi az étvágyat egy időre, így akár tényleg működhet, mint fogyókúrás módszer. Kipróbálni szigorúan csak saját felelősségre!)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.