Hány macska a túl sok?

A macskahalmozás Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban olyan méreteket ölt, hogy már pszichológiai rendellenességnek tekintik.

Az Angliában és Walesben működő, az állatkínzás megelőzésére alakult királyi társaságot (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals - RSPCA) évente több mint ezer alkalommal hívják ki olyan házakhoz, ahol sok macskát tartanak – számolt be a BBC

Sok esetben az állatokat elviszik, ha pedig felmerül annak a gyanúja, hogy nem bántak velük megfelelően, akkor a tulajdonos ellen eljárás indul. Kayleigh Hill, a szervezet egyik állatorvosa szerint az nem megoldás, ha a gazdától elveszik a macskáit, mert egyszerűen szerez másikat. Sokkal jobb eredményeket érnek el, ha a macskák számát csökkentik, és a nőstényeket ivartalanítják, hogy keretek közt tartsák az állományt.

Hill Greater Manchester környékén foglalkozik a macskahalmozókkal. Tapasztalata szerint a legtöbben helyen tizenöt-húsz macska van, de akadt már olyan birtok is, ahol negyven-ötven állat élt.

Mellie Goldnak huszonnyolc macskája volt korábban, ma csak tizennégy, ami a gazdájuk szerint neki is nagy megkönnyebbülés. "Egy idő után már nem hobbi volt számomra az állattartás, hanem munka" – meséli. Hill nem csak elvitte a macskák felét, hanem tanácsokkal látta el, hogyan gondozza a többit. Ezt pedig rendszeresen ellenőrzi. 

Egyre nagyobb problémát jelentenek az Egyesült Államokban is azok a gazdák, akik rengeteg állatot halmoznak fel. Amerikában pszichológiai betegségként kategorizálják a jelenséget. Nagy-Britanniában abban reménykednek, hogy a megelőzés és az odafigyelés a gazdák és az állatok életminőségét is javítani fogja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.