Hamisított eurót fizetett be bankszámlájára - Bíróság előtt a vállalkozó

Nagyobb mennyiségű, házilag gyártott euró bankjegyeket fizetett be saját bankszámlájára egy volt bróker, a hamis tranzakcióra csak napok múlva derült fény; az ügyben - tanúk meghallgatásával - szerdán folytatódott a tárgyalás a Budakörnyéki Bíróságon.

A vádirat szerint Terényi Gábor 38 éves vállalkozó, aki korábban brókerként dolgozott, 2007 februárjában a CIB Bank dunakeszi fiókjában összesen 499 darab hamisított 200 eurós bakjegyet helyezett el a pénzintézetnél vezetett számláján. A pénztáros - mivel ügyes hamisítványról volt szó - nem vette észre a csalást, a gép is átpörgette a papírpénzt, anélkül, hogy rendellenességet észlelt volna. A sikeres tranzakció után rövid időn belül a vádlott telefonon átutaltatta a pénzt - immár forintban - különböző üzlettársai számlájára.

A bank belső ellenőrzésénél csak napok múlva támadt fel a gyanú, hogy netán hamis pénzt őriznek. A Magyar Nemzeti Bank bevonásával az alaposabb vizsgálat derített fényt a csalásra. Terényi Gábort őrizetbe vették, majd  hónapokig előzetes letartóztatásban volt, nehogy esetleg bizonyítékokat tüntethessen el.

A vádlott azt állítja, hogy jóhiszeműen járt el. Elmondása szerint a bankókat kedvező áron, a Keleti pályaudvar parkolójában, egy általa csupán felületesen ismert alkalmi arab pénzváltótól vette feketén. Ezeket a bankjegyeket tette be a pénzintézetbe. Arról nem volt tudomása, hogy hamisítványt vásárolt. A nyomozók a házkutatás során nem találtak a vádlott otthonában pénzhamisításra utaló bűnjeleket.

A vádlott ügyvédje az MTI-nek elmondta, hogy pénzhamisításért akár 8 év börtön is kiszabható, ám álláspontja szerint ügyfele ártatlan, hiszen nem tudta, hogy törvényt sért. Életszerűtlen lenne, hogy valaki hamis pénzzel próbálkozzon egy bank pénztáránál, nem tartva a lelepleződéstől - tette hozzá.

Az ügyben november 23-án, a perbeszédet követően várható ítélet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.