Hamis látszatot keltett a Blikk

A Fővárosi Bíróság szerint a Blikk megsértette Bolcsik Zoltán jelenlegi Veszprém megyei rendőrfőkapitány, korábban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója, és Zsombók Györgynek, az NNI igazgató-helyettesének, a móri nyomozás egykori irányítójának személyiségi jogait, amikor azt a hamis látszatot keltette velük kapcsolatban, mintha tudták volna, hogy nem Kaiser Ede és Hajdú László a móri mészárosok, mégis velük szemben folytatták a nyomozást.

Minként azt Papp Gábor, a Bolcsikot és Zsombókot képviselő ügyvéd a Népszabadságnak elmondta: a bíróság elnézéskérésre, 300-300 ezer forint nem vagyoni kár megfizetésére kötelezte első fokú ítéletében a lapot, s eltiltotta a további jogsértéstől. Ligeti György, a Blikk ügyvédje a Népszabadságnak azt mondta: a kiadó később dönt arről, megfellebbezi-e a döntést vagy sem.

Bolcsik és Zsombók azt követően indított egy-egymillió forintos kártérítési pert a legnagyobb példányszámú bulvárlap ellen, miután a lap összeálíltást közölt azokról, akik „tömeggyilkossá tették Kaisert”. A cikkben megnevezette rendőrök, ügyész és bíró közül csak a két rendőri vezető perelt.

A bíróság első fokú ítélete szerint: jogosan. A cikk ugyanis azt sugallta, mintha a Bolcsik és Zsombók annak ellenére gyanúsítították volna meg gyilkossággal Kaisert, hogy tudták, nem ő követte el 2002. május 9-én a nyolc emberéletet követelő móri mészárlást. A koncepciós eljárás megalapozatlan vádját kérte ki magának lényegében a két rendőri vezető.
A cikk ezen olvasatát tartották súlyosan személysigéi jogsértőnek az éritnettek, akik szerint a móri nyomozásban mindvégig sazkszerű és alapos nyomozás folyt. (Más kérdés – és jelen pernek nem volt a tárgya –, hogy miután jogerősen ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság a rendőrség elfogta a valódi gyilkosokat.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.