Hamis számlát vettek a színészek

A kutyaház mögött rejtegette a számlatömböket és bélyegzőket az a kecskeméti számlagyáros, aki 46 vállalkozónak, köztük két színésznek segített 631 millió forinttal megkárosítani az államot.

Összesen 26 fizetésképtelen céget vett át egy kecskeméti férfi a korábbi tulajdonosaitól. Egy ilyen cég is jó valamire: például, hogy hamis számlákat állítsanak ki a nevében - írja a Hírösvény.hu A férfi mintegy 500 hamis számlát állított ki, országszerte terítette őket. Az államot megkárosítani akaró vállalkozók egymás kezébe adták az elérhetőségét. Olyan is volt, aki nemcsak a saját cégének vett tőle fiktív számlát, hanem a barátainak is szerzett belőlük.

A számlagyáros papíron bármit elvégzett: írt pályázatot, épített óvodát, eladott tojást, kötött könyvet, szerelt autót - de még művészeti tevékenységet is végzett. Két Pest megyei színész a tőle vett hamis számlákkal költségelte el a szerepeiért kapott honoráriumot.

A NAV nyomozói szerint összesen 631 millió forint bevételtől esett el a költségvetés a hamis számlák miatt. A nyomozók a házkutatás során a kutyaház mögött, egy nejlonzacskóban találták meg a hamis számlákhoz használt nyomtatványokat és bélyegzőket.

Nemcsak az a bűnös, aki adja a hamis számlát, hanem az is, aki megveszi. A nyomozók összesen 47 személy ellen javasolnak vádemelést költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és közokirat-hamisítás miatt. A gyanúsítottak elérhető vagyonát - pénzt, ingatlant, gépkocsit - zárolták a büntetőeljárás befejezéséig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.