Halálos kórtól retteg Dél-Korea

Két MERS-vírussal fertőzött beteg meghalt, harminc embert pedig jelenleg is kórházban kezelnek Dél-Koreában a MERS miatt.

A halálos kórokozót először május 20-án mutatták ki egy 68 éves férfi szervezetében, aki sajtóértesülések szerint hetekkel korábban az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is megfordult. A repülőúton még nem voltak tünetei, ám hazatérte után rosszul érezte magát, és két klinikát és két kórházat is felkeresett, ahol több beteget és egészségügyi dolgozót is megfertőzhetett az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint. Mivel az intézményekben senki sem gyanakodott a MERS-vírusra, nem is tettek megfelelő óvintézkedéseket – írja a CNN.

Az arcmaszk mellett a gyakori kézmosást javasolják megelőzésként
Az arcmaszk mellett a gyakori kézmosást javasolják megelőzésként
Kim Hong-Ji / Reuters

A vírusnak Dél-Koreában eddig két halottja van, a megbetegedések száma szerdára 30-ra emelkedett. Három beteg állapota válságos – jelentette a dél-koreai egészségügyi minisztérium. Az újabb fertőzöttek közül négyen ugyanabban a kórházban feküdtek, mint a 68 éves férfi, azok száma pedig – írja a New York Times –, akiket karanténba helyeztek, egy nap alatt 750-ről 1364-re nőtt. Országszerte 230 iskolát zártak be, amelyikben pedig tovább folyik a tanítás, ott Hvang Vu Jé szociális ügyekért és oktatásért felelős miniszterelnök-helyettes elmondása szerint sokkal szigorúbb betegségmegelőzési intézkedéseket tesznek, mint másutt.

A dél-koreai egészségügyi miniszter a karantén szigorú betartását kérte, valamint gyakori kézmosást és arcmaszk viselését javasolta.

A vírust már Kínában is észlelték, ahova egy felelőtlen dél-koreai férfi hurcolta be a kórokozót. A 44 éves betegnél múlt pénteken mutatták ki a veszélyes fertőzést, ám orvosai tanácsa ellenére sem halasztotta el kínai útját. Az országban 18 embert helyeztek megfigyelés alá, akik az út során találkozhattak a beteggel – írja az AFP.

A MERS-vírus az angol Middle East Respiratory Syndrome, azaz közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes kezdőbetűiből kapta rövidítését. Köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel járó légúti megbetegedést okoz, és vírusos tüdőgyulladást idézhet elő. A fertőzöttek 37 százaléka életét veszti. A MERS három évvel ezelőtti, szaúd-arábiai feltűnése óta 1166 esetet regisztráltak, közülük 436 volt végzetes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.