Halála előtt Balla Irma segítséget kért Kósa Lajostól

Balla Irma meggyilkolt fideszes debreceni képviselő lánya, S. Vanda a bíróságon azt vallotta: édesanyja a halála előtti napon Kósa Lajos polgármestertől kért segítséget, mert nagyon elmérgesedett a viszonya egy fideszes kötődésű egyesület tagjaival. Hozzátette: az egyesületben többen az anyja halálát kívánták.

A brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Balla Irma fideszes debreceni önkormányzati képviselőnek számos haragosa volt – derült ki a tanúként kihallgatott családtagok vallomásaiból a Hajdú-Bihar megyei bíróságon folyó tárgyalássorozat szerdai ülésnapján. Mint beszámoltunk róla: a 2007 áprilisában a Balla Irma Bercsényi utcai házában történt bűntett elkövetésével az áldozat fiát, S. Sándort gyanúsítja a vádhatóság. A harminc éves fiatalember – akit tavaly tartóztattak le – tagadja bűnösségét.

A bíróság tegnap meghallgatta a vádlott édesapját és testvérét is. Az édesapa, idősebb S. Sándor azt vallotta: tudomása szerint Balla Irma sok haragost szerzett magának a debreceni Fényes-udvarban történt tűzeset károsultjainak körében. (Balla Irma az érintett városrész önkormányzati képviselőjeként gyűjtött adományokat a károsultak javára.) Idősebb S. Sándor szerint többen haragudtak rá, mondván, nem megfelelően osztotta szét az adományokat.

A vádlott testvére, a 29 éves S. Vanda, Budapesten élő építész – miután édesanyja családon belüli konfliktusait ecsetelte – azt mondta: Balla Irmának megromlott a viszonya egy korábban általa létrehozott, fideszes kötődésű, debreceni civil egyesület néhány vezetőjével és tagjával.

Úgy fogalmazott: a Balla Irma iránt ellenséges viszonyt ápoló egyesületi tagok az édesanyja halálát kívánták, ott fúrták, ahol tudták, hatalmi harc tört ki közöttük. Főképpen azért, mert “nem volt mindegy, hogy ki oszt szét bizonyos pénzadományokat, vagy ki kinek gyűjt kopogtatócédulát”. Hozzátette: úgy értesült, hogy az anyja haragosai korábban elkészíttették Balla Irma woodoo bábuját, amelyet szíven szúrtak az asszony halálát kívánva.

S.Sándor tárgyalása
S.Sándor tárgyalása

A tanú elmondta: a helyzet annyira elmérgesedett, hogy Balla Irma a halála előtti napon, csütörtökön beszélt Kósa Lajos polgármesterrel arról, hogy az egyesületet meg kellene szüntetni. S. Vanda szavai szerint a polgármester azt mondta: megpróbálják megoldani a problémát, de kérte anyját, addig ne beszéljen a dologról senkinek. E kérésnek Balla Irma nem tett eleget.

S. Vanda közölte azt is: a szóban forgó egyesületben a Balla Irmával ellenséges viszonyban lévő körhöz tartoztak annak a debreceni fideszes önkormányzati képviselőnek, Kérdő Zsuzsának a szülei, aki Balla Irma halála után nyerte meg az elhunyt mandátumát.

Civil egyesület került a képbe

Bár a bírósági tárgyaláson nem hangzott el az érintett civil egyesület neve, ám könnyen beazonosítható. A mintegy tíz évvel ezelőtt megalakult debreceni Közért Egyesületről volt szó, amelynek létrehozását Balla Irma kezdeményezte.

A meggyilkolt képviselő lánya, S. Vanda a tárgyaláson azt vallotta: anyja az egyesületet kimondottan azzal a céllal hozta létre a képviselői körzetébe tartozó Fényes-udvari lakótelepen, hogy a szervezet segítse önkormányzati képviselői munkáját. Az egyesület által bérelt helyiségben tartotta Balla Irma a fogadóóráit, a szervezet tagjai gyűjtöttek neki kopogtatócédulákat a választások előtt, ezen kívül a tagok kampánytevékenységeket végeztek és politikai összejöveteleket szerveztek.

Az áldozat  a fiát is politukusnak szánta

A Közért Egyesület kivette a részét a Fényes-udvarban történt tűzeset károsultjainak megsegítéséből is. Kezdetben Balla Irma volt a szervezet elnöke, de a politikusnak idővel megromlott a viszonya a szervezet több tagjával. Ennek az volt az oka, hogy többen kifogásolták Balla Irma politikai tevékenységét, és azt is el akarták érni, hogy ne ő legyen a Fényes-udvar képviselője. A meggyilkolt képviselő lánya szerint anyja nem szerette volna, ha az egyesület tagjai közül kerül ki utóda a képviselői poszton, hanem az akarta, hogy – tervezett visszavonulása után – fia, a jelenleg gyilkossággal vádolt S. Sándor kövesse őt a politikusi tisztében. Az egyesület jelenlegi vezetőjét információink szerint a bíróság tanúként idézett meg április nyolcadikára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.