Halálra kínozták a királyt

A legkorszerűbb bűnügyi technikai és patológiai módszerekkel végzett vizsgálat szerint III. Richárdot előbb óriási ütéssel tették harcképtelenné, majd feltehetőleg térdelő helyzetben alulról átszúrták a fejét. Mindez 530 éve történt.

Két és fél év telt el azóta, hogy III. Richárd, az utolsó York-házi király földi maradványai előkerültek egy leicesteri önkormányzati parkoló aszfaltja alól. Azóta élénk vita folyik arról, vajon nem kellene-e a közép-angliai város székesegyházánál méltóbb helyen eltemetni az 1485-ben a bosworthi csatában megölt királyt.

A William Shakespeare drámája által halhatatlanná tett Richárd mindössze huszonhat hónapig uralkodott. A későbbi VII. Henrik Tudor-házi seregének katonái ölték meg. A 32 éves uralkodó volt az utolsó angol király, aki a harcmezőn vesztette életét. A vizsgálatokat a Leicesteri Egyetem ugyanazon kutatói végezték, akik 2013 februárjában radiokarbonos eljárással és Richárd egyik leszármazottának DNS-tesztje alapján bebizonyították, a gerincferdüléses király csontvázát találták meg.

A folytatásban a teljes testre kiterjedő és mikro-komputertomográfiás felvételekkel igyekeztek azonosítani a végzetes döfést. A király tizenegy sérüléséből kilenc a koponyát érte, ezeket minden bizonnyal alabárddal, fejszével vagy hasonló gyilkoló eszközzel okozták. A kutatók most közzétett jelentése szerint a halált egy nagy erejű szúrás okozta, amely a nyaktövétől elindulva, az agyon áthatolva egészen a koponya másik oldaláig jutott el.

A The Daily Telegraph idézi Guy Rutty professzort, a brit belügyi tárcának is dolgozó törvényszéki patológus azt mondta, sosem fogja elfelejteni a felfedezés „heuréka pillanatát”. A nyomozásban részt vevő tudósok szerint ellenségei valószínűleg térdre kényszerítették a sisakjától megfosztott királyt, majd halálra kínozták. Megaláztatásai nem értek véget halálával, holtában megszúrták a bordáját és valószínűleg a tomporát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.