Halál a tolmácsra!

Életveszélyesen megfenyegették a tolmácsot annak a hat rablónak a rokonai, akik a gyanú szerint tavaly szeptemberben Röszkéről Budapestre tartó szír migránsokat raboltak ki. Csakhogy rossz lóra tettek. A tolmács színleg ugyan engedett a fenyegetésnek, de mindent dokumentált, és a hatóságokat is értesítette.

Hamis tanúzásra felhívás és más bűncselekmények elkövetése miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség egy, a tettének elkövetésekor még fiatalkorú, 17 éves fiatalember és öt társa ellen. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint egy bűnügyben kirendelt tolmácsot próbáltak meg befolyásolni.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott társaival tavaly szeptemberben kirabolt több szír migránst, akiket a határon átjutva fejenként 250 euróért vittek volna tovább Röszkéről Budapestre az illegális bevándorlókon élősködő taxishiénák.

A Népszabadság úgy tudja, a később a rablással megvádolt csoport is foglalkozott embercsempészettel és a migránsok szállításával. Ez esetben azonban minden jel szerint úgy látták, hogy „ezeknél a szíreknél” jóval több pénz van, mint másoknál, ezért dönthettek úgy, hogy miután megállapodtak a fuvardíjról, és elindultak Budapest felé, egy arra alkalmas helyen megállnak, és elveszik tőlük az összes pénzüket.

Elfogásuk után, már az első szembesítés alkalmával egyértelmű jelzést adott az elsőrendű vádlott a szír sértetteknek, hogy pénzt kaphatnak a hallgatásukért. Megértették, de nem fogadták el az ajánlatot. Később a rablással vádolt társaság rokonai megkeresték az ügyben kirendelt tolmácsot. Megszerezték a telefonszámát, és találkozót beszéltek meg vele. Azt nem lehet tudni, miképpen jutottak hozzá a tolmács telefonszámához.

Őt magát valószínűleg a vádlottak rokonai azonosíthatták, akik közül többen folyamatosan a Teve utcai zsarupalota környékén figyeltek. (A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozott a szírek kirablása ügyében).

Ott, a Teve utcában kocsiba ültették a tolmácsot, és azt ajánlották neki, vegye rá a szíreket, vallják azt, nem fegyveresen rabolták ki őket. Ha nem hajlandók rá, tolmácsoljon hamisan. Mindezért 5000 eurót ígértek neki, és ugyanekkora összeget kellett volna átadnia a szíreknek is.

Színleg a tolmács belement az üzletbe, ám később azt mondta „a megbízóinak”, hogy a szírek még fejenként kétezer eurót kérnek.

Pár nappal később a rablással gyanúsított hozzátartozóikért aggódó család a Budapest-környéki Törvényszék épületéből kilépő tolmácsot (aki egy másik ügyben járt ott éppen) követni kezdték, majd egy arra alkalmasnak ítélt helyen életveszélyesen megfenyegették. A vád szerint kilátásba helyezték, hogy megölik, ha nem vállalja a hamis tolmácskodást.

Nem is sejtette az akkor még a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vendégszeretetét élvező hat rabló rokonsága, hogy a tolmács a kezdetektől a bolondját járatja velük. Lefotózta őket, minden találkozót és ajánlatot dokumentált és mindenről részletesen beszámolt  hatóságoknak, amelyek így egy idő után elfogták a rablók tolmácsot megvesztegetni próbáló, később életveszélyesen megfenyegető rokonait is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.