Hájassági horrortól óv Jamie Oliver

Jamie Oliver, a nemzetközi hírű mesterszakács újabb kampányt indított a brit étkezési szokások megváltoztatására. A 33 éves séf, akinek felesége rövidesen harmadik gyermeküknek ad életet, szerdán felszólalt a westminsteri parlament egészségügyi bizottsága előtt.

Oliver a „hájassági horror” veszélyeire hívta fel a figyelmet, amikor elmondta, a történelem során először fordul elő, hogy a lakosság jelentős része nem tud főzni. A fenyegető recesszió a családi büdzsé megszorításával jár, és miután a legtöbb háziasszonynak fogalma nincs, hogyan lehet jutányosan hozzáférhető nyersanyagokból egészséges, tápláló, de nem hízlaló ételeket főzni, félő, olcsó gyorsétkeztetési termékeket tesz majd az asztalra. Oliver a jelenséget „új típusú szegénységnek” nevezi. A társadalomért őszinte felelősséget érző fiatalember ismét felszólította a kormányt, tegye a főzés oktatását a nemzeti tanrend részévé. Szokásos szókimondó stílusában a mesterszakács elmondta, Nagy-Britanniának tíz éve van a helyzet megváltoztatására, mert már jelenleg is minden negyedik brit túlsúlyos vagy hájas. Jamie Oliver elismerte, hogy a kormány megpróbált cselekedni és hat év alatt 650 millió fontot fektet be az iskolai étkeztetés reformjába. Mégis, gyermekekre lebontva csak fillérekről lehet beszélni.

Oliver új, Ministry of Food, „Élelmezési Minisztérium” című sorozatában a dél-yorkshire-i Rotherham városba látogat el, ahol nem drága, könnyen elkészíthető, ízletes ételek elkészítésére oktatja a családokat. Terve az, hogy a piramisjáték elvén, a „kiképzést” résztvevők  végül 250 ezer embernek adják tovább.

Ezekben a hetekben látható a Channel 4-on Oliver új, Ministry of Food, „Élelmezési Minisztérium” című sorozata. Ebben a dél-yorkshire-i Rotherham városba látogat el, ahol olcsó, könnyen elkészíthető, ízletes ételek elkészítésére oktatja a családokat. A piramisjáték elvén nyugvó terve az, hogy a „kiképzésben” résztvevő nyolc ember fejenként két-két barátját beavatja a fortélyokba, majd azok ugyanígy továbbadják ismereteiket, egészen addig, míg 250 ezren meg nem tanulnak főzni. Oliver mellesleg nyitott kapukat dönget, mert a kormány éppen az elmúlt napokban jelentette be, hogy minden általános iskolás gyereket be fognak vezetni a konyhaművészet alapjaiba.

Jamie Oliver az NBC showjában főz, Miami Beach -en
Jamie Oliver az NBC showjában főz, Miami Beach -en
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.