Haiti: 70 ezer halott és szükségállapot

Szükségállapotot hirdetett ki a földrengés sújtotta Haiti kormánya helyi idő szerint vasárnap.

A rendkívüli állapot január végéig lesz érvényben. A kabinet 30 napos nemzeti gyászt is hirdetett, amely február 17-ig tart majd. Ezen idő alatt a középületek előtt félárbocra eresztik a nemzeti lobogót.

Carol Jospeh oktatási államtitkár vasárnap közölte, hogy eddig mintegy 70 ezer holttestet gyűjtöttek össze és temettek tömegsírba a keddi földrengés óta a karibi országban. Jean-Max Bellerive kormányfő szombaton még 25 ezer tetem elföldeléséről számolt be.

A kanadai kormány vasárnap bejelentette, hogy az adományozó országok képviselői január 25-én Montrealban ülnek össze, hogy megvitassák a karibi ország újjáépítését és biztosítsák, hogy az ENSZ segítségével a haiti lakosság számára a legkedvezőbb módon hangolják össze a nemzetközi segélyeket. A tanácskozáson Bellerive és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is részt vesz.

Több mint százmilló euró azonnali segélyt nyújt az Európai Unió a múlt héten pusztító erejű földrengés által sújtott Haitinak - közölte hétfőn Brüsszelben Iván Gábor nagykövet, a magyar EU-képviselet vezetője. A nap folyamán Catherine Ashtonnek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az elnökletével rendkívüli tanácskozást tartottak az EU-országok humanitárius segítségnyújtással, illetve fejlesztési támogatással kapcsolatos kérdésekben illetékes szakminiszterei, hogy összehangolják a karibi szigetország gyors megsegítésének teendőit. Magyarországot Iván Gábor képviselte az ülésen. A magyar nagykövet közlése szerint a tagállamok végül összesen 92 millió euróra tettek felajánlást, ebből Magyarország százezer eurót vállalt. Iván ehhez a brüsszeli ülésen hozzátette: a kormányzati segítség mellett önként civil támogatást is kap Haiti a magyaroktól, egyházi, szeretetszolgálati tevékenység formájában.

Ban Ki Mun: "nem vagytok egyedül"

A mentési műveletek és a segélyek célba juttatásának felgyorsítását ígérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Haitiban tett villámlátogatásán, a lakosságnak pedig azt üzente, hogy a világ nem hagyja magukra őket. "Azért vagyok itt, hogy elmondjam, veletek vagyok. Nem vagytok egyedül " - hangoztatta az ENSZ-főtitkár sajtóértekezletén, miután helikopterről megtekintette a romba dőlt Port-au-Prince-t. Ban Ki Mun szerint a földmozgás okozta pusztítás felér egy tengeri szökőáréval.

A világszervezet első számú tisztségviselője találkozott René Préval haiti elnökkel, de még vasárnap visszautazik New Yorkba, hogy részt vegyen a Biztonsági Tanácsnak a haiti helyzetet megvitató hétfői rendkívüli, zárt ülésén.

A Baptista Szeretetszolgálat keretébe tartozó Pavelcze László sérültet ment

Ban Ki Mun még Haitiba érkezése előtt három feladatot emelt ki: megmenteni ahány embert csak lehetséges, fokozni a humanitárius segítséget, és biztosítani az országba érkező hatalmas mennyiségű segély koordinálását. Mint mondta, "ez az ENSZ történetének legsúlyosabb és leghatalmasabb vesztesége", utalva a világszervezet több száz eltűnt munkatársára. A földrengésben az ENSZ több munkatársa is életét vesztette, köztük a haiti békefenntartó misszió vezetője, Hedi Annabi.

Vasárnap a magyar baptista mentőcsapat 120 sérültet látott el: 80 százalékuk eddig semmilyen ellátásban nem részesült. Port-au-Prince-ben nyolc kórház megsemmisült, sok orvos, ápoló meghalt.

 

 

 

A Baptista Szeretetszolgálat keretébe tartozó Pavelcze László sérültet ment
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.