Háborgó elemek

Miközben hazánkat a hőség, Ausztriát pedig egy extrém vihar kínozta, az USA-ban árvíz és bozóttűz pusztított.

Az Egyesült Államokban, Nyugat-Virginiában csütörtökön rövid idő alatt 25 és fél centimétert is meghaladó mennyiségű csapadék zúdult le – ami felduzzasztotta a folyókat és patakokat – és száz éve nem látott árhullámot indított el. Az állam legsúlyosabban érintett területe a délkeleti fekvésű Greenbrier megye, ahol hivatalos jelentések szerint 15 ember halt meg.
Earl Ray Tomblin kormányzó pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a kár igen kiterjedt és pusztító, a legnagyobb gondot pedig a magas vízállás okozza. Az Elk folyó majdnem 10 méteren tetőzött, ami a legmagasabb vízállás 1888 óta.

A megduzzadt Elk folyó kimosta a földet az út alól Clendeninnél
Reuters

A katasztrófavédelmi hivatal szerint eddig legalább 24 ember vesztette életét, és több száz otthon vált lakhatatlanná, 66 ezer ház maradt áramellátás nélkül. Több helyen a víz kimosta a talajt az utak alól, amik így beszakadtak.

– Vannak városok, amelyeket már teljesen körülvett a víz. Az emberek arról számolnak be, hogy az otthonaikban 2,5-2,7 méteren áll a víz – számolt be a katasztrófavédelem szóvivője, Tim Rock. A CNN-nek nyilatkozó egyik túlélő azt mondta, a víz olyan gyorsan és feltartóztathatatlanul öntötte el a házát, hogy családjával nem tudtak más tenni, csak futni.
Az állam 55 megyéjéből 44-ben szombatra katasztrófahelyzetet hirdettek, a nemzeti gárda 200 tagját pedig kirendelték a mentési munkálatok segítéséhez.

Az Egyesült Államok meteoroló-giai szolgálata azt jelentette, hogy Nyugat-Virginiában egyetlen nap alatt zúdult le a negyedéves csapadékmennyiség. Az ítéletidő annak a viharrendszernek köszönhető, amely az egész közép-nyugaton áthaladt, és tornádókat is generált az elmúlt napokban – írja a Reuters.

Mindeközben Kaliforniában az úgynevezett Erskine bozóttűz már legalább 150 házat pusztított el és több mint ezer embert kényszerített otthona elhagyására. A tűz csütörtökön lobbant be a Kern megyei Bakers­fieldtől 64 kilométerre. Eddig két halottról tudnak, három tűzoltót pedig kórházban kezelnek. A Los Angeles Times úgy értesült, hogy találtak egy harmadik holttestet is egy lakókocsiban South Lake-nél, de a Kern megyei seriff hivatal szóvivője azt nyilatkozta, hogy a maradványok felismerhetetlenül össze van égve, így nem tudják még, hogy emberiek-e.

Kalifornia államot öt éve sújtja az állandó aszály, emiatt minden csontszáraz. A tűz oka még nem ismert.

Rekordmeleg és pusztító vihar

Két országos és fővárosi hőmérsékleti rekord is megdőlt szombaton Budapesten. A június 25-i új fővárosi és egyben az országos minimum-hőmérsékleti rekord 25,3 fok lett, amelyet Budapesten az állatkertben mértek hajnalban, délután pedig ugyanitt 36,6 Celsius-fokot rögzítettek. Ugyanezen a napon a korábbi rekorder 2007 volt 33,6 fokkal, amit Budapesten, Pestszentlőrincen mértek. Az országos tiszti főorvos csütörtöktől vasárnap éjfélig adott ki hőségriasztást. A kánikulának heves zivatarok vetnek véget.

Ausztriába a vihar szombat hajnalban ért el és több tartományban is árhullámokat, kőomlásokat okozott. Felső-Ausztriában az eső, Stájerországban a jég okozott komoly károkat. Salzburgban autóutakat és vasútvonalakat kellett lezárni vasárnap reggelre a víz miatt. Burgenland északi és déli részén települések kerültek víz alá. Vorarlbergben kirándulók estek fogságba a jég, az eső és a leomló sziklák miatt. Őket helikopterrel kellett menteni, akárcsak azt a túrázót, akit a Klein­walsertal-völgyből vittek kórházba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.