Ha télen viszket a bőre, így ápolja!

A száraz, hideg levegő kimerítheti a bőr nedvességraktárait, és jellegzetesen viszkető, égő érzéshez vezethet. A következő lépések megtételével azonban megelőzhető a probléma – mondja Dr. Robyn Gmyrek, a Kolumbiai Egyetem bőrgyógyász szakértője.

Dr. Gmyrek felhívta a figyelmet, hogy érdemes petrolátum alapú, krém állagú hidratálókat használni. Közvetlenül fürdés után, a nedves arcra felkenve még hatékonyabbak, mert a bőr még több vizet és tápanyagot szív magába. Az érzékeny bőrűek válasszanak illatanyag- és lanolinmentes terméket! - írja a Medipress.

Célszerű naponta egy-két alkalommal megtisztítani az arcot, de ennél többször semmiképp. Akkor ugyanis még jobban kimerülnek a bőr természetes nedvességraktárai. A szakértő szerint télen nem szükséges mindennap szappant vagy más tisztító kozmetikumot használni, olykor a víz is elég. Különös figyelmet kell fordítani az arc, a kezek, a lábfejek és a testhajlatok tisztán tartására, de az erőteljes, dörzsölő mozdulatok elkerülésével.

A túl forró víz és a szappan tovább száríthatja a bőrt – tette hozzá Dr. Gmryrek, aki rövid, langyos zuhanyzást javasol azoknak, akik a téli viszketéstől szenvednek. Nekik érdemes olyan kozmetikumokat beszerezni, melyek kifejezetten érzékeny bőrűek számára készültek, és többnyire a gyógyszertárakban kaphatóak. A kiadós krém, vagy a vazelin típusú testápoló használata is javasolt.

A bőrgyógyász megjegyezte: a beltéri párásítók segítenek megakadályozni, hogy a szoba levegője túl szárazzá váljon. Szabad levegőn pedig célszerű a lehető legnagyobb testfelület eltakarására törekedni, illetve tartózkodni az erős széltől, a szélsőségesen alacsony hőmérsékleti körülményektől, valamint a túlzott napsugárzástól. A szoláriumok és az egyéb mesterséges barnítási módszerek károsíthatják a hámréteget, továbbá a bőrrák kockázatát is növelik.

Amennyiben a bőrszárazság és a viszketés hosszú időn keresztül fennáll, mindenképpen fel kell keresni egy bőrgyógyászt – zárta a tanácsait Dr. Gmyrek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.