Ha együtt eszik a család, több zöldség fogy

Hiába eszünk sokkal többet az ünnepek alkalmával, egy kutatás szerint a nagy családi étkezések egészségesek: ilyenkor a gyerekek ugyanis több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

Naponta öt adag gyümölcs és zöldség - ez kellene a helyes, egészséges táplálkozáshoz, csakhogy sokan nem fogyasztanak ennyit. A nagy családi étkezések viszont jó hatással lehetnek a gyerekekre: ilyenkor ugyanis több zöldséget és gyümölcsöt esznek.

A nagy családi együttlétekkor több zöldség és gyümölcs fogy
Zöldség-gyümölcs böngészde

A szakemberek 2389 gyereket faggattak étkezési szokásaikról. Az eredmények nem túl biztatóak: a megkérdezettek 63%-a nem fogyaszt kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Ugyanakkor, amikor a család együtt van, és közösen étkeznek, a gyerekek mégis inkább hajlandóak megenni, amit eléjük tesznek.

Kiderült, hogy szívesen utánozzák ugyanis a felnőtteket. A szülők viselkedése e tekintetben is példaértékű: ha az apa és az anyag szívesen fogyasztanak gyümölcsöket, a gyerekek is csatlakoznak hozzájuk.

A tanulmány vezetője, Janet Cade elmondta, hogy ha a család hetente legalább egyszer összeül és együtt eszik, a gyerekek sokat tanulhatnak az egészséges étkezésről. Az egészségre gyakorolt jótékony hatás mellett a közös étkezések az egészséges gyerek-szülő kapcsolathoz is elengedhetetlenek: egyrészt már a menü megtervezésekor beszélgetniük kell egymással, az asztalnál ülve pedig szintén alkalom nyílik a kötetlen beszélgetésre.

Cade professzor úgy látja, ahhoz, hogy csökkenjen az elhízott gyerekek száma, az kéne, hogy a szülők maguk is gyakrabban vágjanak fel otthon egy almát, ananászt, egyenek banánt - a gyerekek követni fogják példájukat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.