Ha Tibet nem szabadul fel, a Dalai Láma nem hajlandó újjászületni

Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma a Welt am Sonntagnag adott interjújában beszélt arról, hogy ha Tibet nem szabadul fel, akkor nem fog újjászületni. 

„A tibeti buddhizmus nem egy egyéntől függ. Nagyon jó a szervezeti struktúránk, magasan képzett szerzeteseink és növendékeink vannak” – mondta a tibeti vallási vezető.

Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma
Phil Noble / Reuters

Kína ezután felszólította a 79 éves dalai lámát, hogy tartsa tiszteletben a reinkarnáció történelmi hagyományait. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Hua Csun-jing közleményben reagált a vallási vezető által mondottakra. „Kína a vallás- és véleményszabadság politikáját követi, és ez természetesen magában foglalja azoknak az eljárásoknak a tiszteletben tartását, amelyeket a tibeti buddhisták gyakorolnak. A dalai láma címét a központi kormány adományozza. A jelenlegi, XIV. dalai lámának hátsó szándékai vannak, és arra törekszik, hogy aláássa a hagyományos rendet és tagadja a tibeti buddhizmus történetét” – idézi a Reuters hírügynökség.

Mint a portál emlékeztet, 1995-ben a kínai hatóságok házi őrizetbe helyeztek egy tibeti fiút, akit a pancsen láma reinkarnációjának hirdettek ki Tibetben, és egy másik, saját jelölttel helyettesítették őt. Sok tibeti azonban nem volt hajlandó elismerni az új pancsen lámát. 

A tibetiek most attól félnek, hogy Kína arra fogja használni a dalai láma kijelentését, hogy saját dalai lámát kiáltsanak ki, mondván Tendzin Gyaco megtagadja a hagyomány követését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.