Ha advent, akkor jönnek a lakástüzek

Az adventi időszakban lakástüzek sorát okozza a gondatlanság, mert az ünnepi előkészületek során felhasznált dekorációs elemek sokszor éghető anyagokból készülnek, amelyek könnyen lángra kaphatnak – figyelmeztet a katasztrófavédelem.
A téli időszak egyik legjellemzőbb veszélyforrása az otthonokban keletkezett tűz – hívja fel a figyelmet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az évnek ebben a szakaszában folyamatosan üzemelnek a tüzelő-fűtőberendezések, s megjelennek a különböző – éghető anyagokból készített – dekorációs elemek, gyertyákat gyújtunk, ugyanakkor a sütés-főzés is gyakoribb programmá válik. Az adventi időszakban keletkezett lakástüzek éppen ezekkel függnek össze, naponta olykor harminc esethez is riasztják a tűzoltókat – figyelmeztet közleményében a szervezet.

A tüzelő-fűtőberendezések hibás működése, szabálytalan használata vagy a karbantartás elmaradása kéménytűzhöz vezethet, ami akár az egész házat vagy lakást lángba boríthatja. Szombat reggel Szigetszentmiklóson egy családi házhoz riasztották a tűzoltókat, ahol a kályha kéménye melletti válaszfalban lévő gerenda kezdett izzani.

Az ünnepi előkészületek során felhasznált dekorációs elemek sokszor éghető anyagokból készülnek, a növényi részek pedig a meleg lakásban pár nap alatt kiszáradnak. Ilyenkor egyetlen gyertya lángja elég ahhoz, hogy az egész szobára kiterjedő tűz alakuljon ki. December 9-én, Budapesten egy háromemeletes társasház első emeleti lakásában kapott lángra az adventi koszorú. Szerencsére a lakás tulajdonosának elég lélekjelenléte volt ahhoz, hogy gyorsan eloltsa a kezdődő tüzet, így sikerült megelőznie a komolyabb károkat.

A konyhában keletkező tüzek jellemzően az emberi figyelmetlenségre vezethetőek vissza. Az ünnepi készülődés során sokan a tűzhelyen vagy a sütőben felejtik a készülő ételt. Ezek a tűzesetek általában nagy füsttel járnak, ami megnehezíti a kialakult helyzet pontos megítélését és a lakásból való menekülést is. A tűzhelyen felcsapó lángok a zsúfolt konyhában, a szagelszívó berendezésen és konyhában található éghető anyagokon keresztül gyorsan továbbterjedhetnek, és rosszabb esetben akár a szomszédos lakásokban is komoly károkat tehetnek. Szerdán egy nyíregyházi lakóház konyhájában, a villanytűzhely sütőjében keletkezett tűz, a ház lakója, aki főzés közben elaludt, füstmérgezést szenvedett.

Csak ezen a héten eddig összesen 16 olyan lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, amelynek következtében lakhatatlanná vált az ingatlan a lángok pusztítása miatt – áll a közleményben. Most vasárnap országszerte otthonok ezreiben gyújtják meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját. Kis odafigyeléssel és körültekintéssel biztonságosan megteremthető az ünnepi hangulat – olvasható a közleményben –, míg az esetleges gondatlanság miatt a koszorú, az asztal, a szoba és az egész épület is a tűz martalékává válhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.