H1N1: bezártak egy iskolát Baranyában

A H1N1 influenza-járvány gyanúja miatt bezárták a szederkényi általános iskolát. Eddig 60 gyerek betegedett meg megfázásos tünetekkel, néhányuknál kimutatták a H1N1 vírust. A gyerekek közül senki sem szorult kórházi kezelésre.

Hétfőn a hét falu által fenntartott szederkényi iskola 206 diákja közül csaknem hatvan gyerek hiányzott. Mivel a tanulók szinte mindegyike megfázásos panaszokkal maradt otthon, a baranyai község és az iskola irányítói úgy döntöttek, hogy kedden bezárják az intézményt. A szederkényiek attól tartottak, hogy esetleg a H1N1 vírus okozza a gyerekek tüneteit, ezért adtak szünetet a diákoknak és a tanároknak. A falu értesítette a tisztiorvosi szolgálatot a tömeges megbetegedésről.

Kedden kiderült, hogy az óvatosság indokolt volt. Schäffer Károly, a dél-dunántúli tisztiorvosi szolgálat vezetője - tudósítónk kérdésére válaszolva - elmondta, hogy eddig 25 gyerek fordult háziorvoshoz, s közülük több esetében kimutatták: a H1N1 vírus okozta a megbetegedést. A fiatalok egyikének az állapota sem súlyos, kórházi kezelésre eddig senki sem szorult. A tisztiorvosi szolgálat kedden fertőtlenítette az iskolát, s a jövő hét végéig meghosszabbította az intézmény bezárásáról hozott önkormányzati verdiktet.

Hergenrőder János, Szederkény polgármestere megerősítette, hogy a gyerekek panaszai jelenleg nem adnak okot az aggodalomra. A történet előzménye, hogy október 23. és 25. között egy 35 tagú szederkényi baráti társaság busszal ellátogatott Ukrajnába, s a csapatból - hazatérés után - többen is megfáztak. Hétfőn a tisztiorvosi szolgálat vizsgálata két már gyógyulóban lévő betegnél ugyancsak kimutatta a H1N1 vírust. Hogy az ukrajnai csoport hozta-e be az iskolába a vírust, arra a tisztiorvosi szolgálat a következő napokban ígér választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.