Győzelem: megvédi a képeket a szúktól az Uffizi

A szapora rovar ellen csak különleges módszerekkel lehet védekezni. A firenzei múzeum talált megoldást.

Szú falja a firenzei Uffizi múzeum világhírű műkincseit. Az apró állat fáradhatatlan a fára festett képek, a fakeretek és szobrok lyuggatásában. Olyan nagy károkat okoz, hogy Európa egyik legcsodálatosabb és leggazdagabb múzeuma gyors és hatékony ellentámadásra kényszerült. A szakemberek kitaláltak egy nitrogént előállító készüléket, a „szútalanítandó" műtárgyakat pedig belecsomagolták egy speciális anyagú, lezárható zsákba. Ezt telefújták nitrogénnel, úgy, hogy megfelelő hőmérséklet és nedvesség megtartása mellett, a kellő nyomás alatt az anyag mélyen behatoljon a repedésekbe. Ezzel a módszerrel el tudták érni, hogy a szú elpusztuljon, a fa pedig épségben maradjon.

A szú ellen különben nehéz a védekezés, mivel egyrészt szapora, a fa hasadékaiba lerakott petéi 15 nap alatt kikelnek, és az alig egy milliméteres lárvák rekordidő alatt négy-öt milliméteresre nőnek. Nehéz az ellene való védekezés azért is, mert szabálytalan járatokat rág a fában, ahová nem mindig tud eljutni a rovarirtó szer. Az Uffiziben dolgozó szakemberek a nitrogénkúrát még meg is toldották egy deltametrin nevű mérgező anyag alkalmazásával. A deltametrin meghosszabbítja a rovartalanítás hatását. Ugyanis a szú egy idő után visszatér a fába, így a kezelést meg kell ismételni.

Az Uffiziben eddig 96 műtárgyat mentesítettek, de még legalább tovább 20 vár beavatkozásra. Ez a fajta védekezés azonban elég költséges. Lorenza Monaco A Szűzanya megkoronázása című többtáblás oltárképének megtisztítása például 20 ezer euróba (5,5 millió forint) került - írta a Corriere della Sera olasz napilap.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.