Gyorsan hajtott? Most megtudhatja, mennyit fizet

Az objektív felelősség 2008 májusi bevezetése óta az autósok – elvileg – egy táblázatból pontosan kikereshetik, hogy mekkora büntetésre számíthatnak, ha gyorshajtáson érték őket. Nem Magyarországon élnénk azonban, ha a szabályozás egyértelmű és következetes lenne, és nem adna lehetőséget egyedi mérlegelésre.

De ad. Aki lakott területen 50 helyett 68-cal hajt, még megúszhatja helyszíni bírsággal. Az objektív felelősség szabályai csak 68 felett lépnek be. A 69 kilométeres sebességgel bemért autó üzemben tartóját 30 ezer forint bírsággal sújtják, 79 és 88 között már 45 ezer forint a bírság, és így tovább.

Persze, ha az autótulajdonos megnevezi a gyorshajtót (már, ha nem ő maga volt az) és az illető el is ismeri, hogy ő követte el a gyorshajtást, nem a tulajdonosnak kell fizetni, hanem a tényleges szabálysértőnek. Ő ráadásul még büntetőpontokat is kap a kihágásért.

Bár a rendőrség tagadja, a hatályos szabályozás igenis ad lehetőséget a büntetlen gyorshajtásra. Aki 50 helyett hatvannal hajt lakott területen belül, jó eséllyel megússza a dolgot, már ha a traffipax mögött közvetlenül nem állítja meg a rendőr és nem írja fel az adatait.

Lakott területen ugyanis, aki 54 kilométer/óránál gyorsabban hajt, de a sebesség enem haladja meg a 68 kilométert, szabálysértést követ el. Mivel ez a sebességhatár (ki tudja miért) nem tartozik az objektív felelősség szabályai szerint büntetendő körbe, a rendőrségnek előbb ki kell derítenie, ki követte el a szabálysértést.

A módszer ismert: a hatóság levelet ír az autó tulajdonosának, kérve őt, hogy adja meg a szabálysértő nevét. Ha a tulajdonos nem adja meg, mert közvetlen hozzátartozójára senki sem köteles terhelő vallomást tenni, az eljárás eredménytelenül befejeződik. Épp azért vezették be az objektív felelősség rendszerét, hogy ezzel a lehetőséggel élve senki ne kerülhesse el a felelsségre vonást.

Csakhogy a jogszabály – máig érthetetlen okból – úgy rendelkezett, hogy a gyorshajtókat csak akkor kell az objektív felelősség elve szerint büntetni, ha legalább 10-15 kilométer/órával túllépték a megengedett maximális sebességet.

Ennek ellenére célszerű betartani a szabályokat, már csak azért is, mert soha nem tudhatja az autós, hogy a lesből mérő traffipax után állnak-e rendőrök, akik megállíthatják, és ezzel megúszhatatlanná teszik a bírságot.

Egy civil gépkocsiba rejtett traffipax Leányfalun
Leányfalu, 2009. november 14. Egy civil gépkocsiba rejtett traffipax Leányfalun. Az idén április és június között nagymértékben nőtt a halálos közúti balesetek száma, Pest megyében, ezért szolgálatba állítottak egy "láthatatlan traffipaxot", egy "rendőri jelleg nélküli civil személygépkocsit", amely mozgás közben is képes rögzíteni a szabálysértéseket. Vácon és Leányfalun pedig, sebességmérő rendőrt ábrázoló bábukat is "szolgálatba" helyeztek a megelőzés végett. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.