Gyógyító háttánc

Achilles-ín-szakadás, porckorongsérv, vállsérülés – Juliu Horváth magyar származású balett-táncos karrierjét kettétörték sérülései. Úgy döntött, nem hajlandó mozgás nélkül élni, és kifejlesztette a Gyrokinesist, a gerinc táncát, melynek köszönhetően teljesen felépült.

Horváth először a Jóga táncosoknak nevet adta az új mozgásformának, majd átkeresztelte azt. A Gyrokinesis első fele, a gyro kereket, kör alakút, a kinesis pedig mozgást jelent.

Juliu Horváth gyerekkorától kezdve sokat sportolt: úszott, jógázott, tornázott. Fiatalemberként a Román Állami Operában táncolt, majd a ’70-es években disszidált. Amerikába ment, ahol egy darabig balett-táncosként kereste kenyerét, azonban sérülései véget vetettek karrierjének.

Nem mondott le a mozgásról, inkább kifejlesztette saját, gyógyító táncát, melyben a gyermekkorában űzött sportok elemeit ötvözte a tánccal és tai chivel. Az eredmény egy bárki számára ajánlott, élvezetes és könnyed sport, mely a gerincmozdulatok hét természetes elemére, így a homorítás-domborításra, az oldalirányú csavarásokra, valamint a körkörös mozgásra és az ízületek módszeres átmozgatására épül.

A Gyrokinesis lényege a folyamatosság. A jógával ellentétben, ahol egy-egy gyakorlatot hosszan ki kell tartani, itt a különböző pozíciók a légzés ütemében, gyors egymásutánban, gördülékenyen váltják egymást. A gyakorlatok egyszerűek, bárki számára követhetőek.

Olyan, mint egy tánc – csak épp ezt ülve is csinálhatjuk. Juliu úgy fejlesztette ki a gyakorlatsort, hogy akár egy széken vagy kanapén ülve is elvégezhető, mégis nagyon hatásos. Tökéletes edzést biztosít, egész testünket átmozgatja, és serkenti a belső szervek működését is. E mellett mozgásunkat könnyedebbé, kecsesebbé varázsolja, testünket pedig karcsúbbá, erősebbé és hajlékonyabbá teszi.

A mozgásforma különösen hasznos lehet az ülőmunkát végzőknek: egészséges, stabil, rugalmas gerincet eredményez.

Néhány gyakorlata ráadásul akár a munkahelyen is elvégezhető, így segítségével felélénkíthetjük magunkat, izzadság nélkül és feltűnésmentesen átmozgathatjuk minden porcikánkat.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
A Gyrokinesist, és a hozzá tartozó gépet Juliu Horvath, magyar származású amerikai táncos fejlesztette ki
GYROTONIC
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.