Gyógyfüves könyvből került elő az eredeti Jack Daniel's-recept

Egy, a családja történetét kutató férfi véletlenül fedezte fel a legendás Jack Daniel's amerikai whiskey receptjét egy 1853-ből származó, gyógyfűfőzetek receptjeit leíró walesi könyvben.

Az 54 éves üzletember, Mark Evans genealógiai kutatásai során bukkant a könyvecskére, amelyet Daniel vezetéknevű ükanyja írt, aki afféle "füvesasszony" volt a dél-walesi Llanelliben. Az ő veje elhagyta a kisvárost, hogy a Tennessee állambéli Lynchburgba költözzön, ahol három évvel később a Jack Daniel's-lepárló megépült. Maga a főzde is elismeri, hogy alapítói Walesből származnak.

A whiskey érési lépései az évek múlásával a Jack Daniels lynchburgi bemutatótermében
Bottles showing the barrel aging process are seen at the Jack Daniel's distillery in Lynchburg, Tennessee May 10, 2011. Welcome to American Whiskey country, where start-ups like Corsair Artisan Distillery add an entrepreneurial flavor to a burgeoning home-grown industry dominated by Fortune Brands Inc and Brown Forman Corp that is using more sophisticated products to lift its sales and its standing against Old World makers from Scotland and Ireland, where whiskey dates back centuries. Picture taken May 10, 2011. REUTERS/ Martinne Geller (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SOCIETY TRAVEL)

Evans szerint ősének jegyzetei "klappolnak" a világ legnagyobb számban eladott whiskey-jének összetevőivel. "Egészen biztos vagyok benne, hogy üknagyim könyvében az eredeti receptet találtam meg. És mivel ükanyám 1853-ban írta a könyvet, a Jack Daniel'st pedig 1866-ban alapították, megelőzi a whiskey-t" – jelentette ki.

Evans nagyanyja, a most 97 éves Lillian Daniels Probert, aki jelenleg is Llanelliben él, emlékszik saját nagyanyjára, amint orvosságok és kenőcsök készítésekor használta a könyvet.

"Még egy kapcsolat van, nagyanyám nagyapjának a testvére – az én üknagybácsikám – kivándorolt Amerikába, és leszámítva néhány levelet, senki sem hallott róla később. Ez abban az időben történt, amikor a Jack Daniel'st megalapították, és még fontosabb, hogy annak idején őt mindenki John – Jack fiú – Danielnek hívta" – mondta el Evans.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.